Posjeta delegacije kosovske carine Središnjem uredu Carinske uprave

Dana 14. prosinca 2009. godine g. Mladen Barišić, državni tajnik, ravnatelj Carinske uprave Republike Hrvatske, primio je delegaciju Carinske službe Republike Kosovo u sastavu g. Naim Huruglica, generalni direktor, g. Lulzim Rafuna, pravni direktor i gđa. Zana Batusha, načelnica za međunarodne odnose, koji su boravili u jednodnevnom službenom posjetu Središnjem uredu Carinske uprave.
Svrha ovog posjeta bio je razgovor o uspostavi bilateralne suradnje i mogućnostima zaključivanja ugovora o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Kosovo. Tijekom sastanka naglašeno je da Republika Hrvatska i Republika Kosovo pridaju veliku važnost potrebi za međunarodnom carinskom suradnjom u pitanjima povezanim s primjenom i provedbom carinskog zakonodavstva. Zaključeno je da postoji obostrana volja za jačanje uzajamne suradnje kako bi se osigurala ispravna primjena carinskoga zakonodavstva i spriječilo suzbijanje kršenja carinskih propisa.
Republika Hrvatska je zaključila 14 bilateralnih ugovora o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima. Ujedno, sa zemljama članicama Europske unije uzajamna carinska suradnja odvija se temeljem Protokola 5 o uzajamnoj upravnoj pomoći u carinskim pitanjima, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europskih zajednica i njihovih država članica.
 


Pisane vijesti