Trošarinski obveznici za električnu energiju, prirodni plin i kruta goriva

1. OPĆENITO

U veljači 2013. godine donesen je novi Zakon o trošarinama („Narodne novine“, br. 22/2013 i 32/2013; u daljnjem tekstu: Zakon) koji je djelomično stupio na snagu 2. ožujka 2013. godine, osim članka 1. do 35., članka 41., članka 43. do 99., članka 101. do 114., te članka 117. i 118. koji stupaju na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Zakonom o trošarinama definirano je tko su trošarinski obveznici za električnu energiju, prirodni plin i kruta goriva, i to:

1. Trošarinski obveznici za električnu energiju

Člankom 94. stavkom 1. Zakona propisano je da se trošarinskim obveznikom za električnu energiju iz tarifne oznake KN 2716 smatra:

1. opskrbljivač električnom energijom kada električnu energiju isporuči krajnjem kupcu u Republici Hrvatskoj,

2. opskrbljivač kada uvozi ili unosi električnu energiju za vlastite potrebe,

3. proizvođač kada proizvedenu električnu energiju koristi za vlastite potrebe.

U stavku 2. istoga članka propisano je da su opskrbljivač, krajnji kupac i proizvođač osobe definirane posebnim propisima.

2. Trošarinski obveznici za prirodni plin

Prema članku 96. stavku 1. Zakona definiran je trošarinski obveznik za prirodni plin iz tarifne oznake KN 2711 11, 2711 21 i 2711 29, te se trošarinskim obveznikom za prirodni plin smatra:

1. opskrbljivač plinom kada prirodni plin isporuči krajnjem kupcu u Republici Hrvatskoj,

2. opskrbljivač kada uvozi ili unosi prirodni plin za vlastitu potrošnju,

3. proizvođač plina kada proizvedeni prirodni plin koristi za vlastitu potrošnju.

U stavku 2. istoga članka propisano je da su opskrbljivač, krajnji kupac i proizvođač plina osobe definirane posebnim propisima.

3. Trošarinski obveznici za kruta goriva

U članku 98. stavku 2. Zakona definiran je trošarinski obveznik za kruta goriva iz tarifnih oznaka KN 2701, 2702 i 2704, te se istim smatra :

1. isporučitelj kada isporuči kruta goriva krajnjem potrošaču u Republici Hrvatskoj, odnosno kada kruta goriva koristi za svoju konačnu potrošnju,

2. krajnji potrošač kada uvozi ili unosi kruta goriva za svoju konačnu potrošnju.

U stavku 1. istoga članka definirani su pojmovi isporučitelja i krajnjeg potrošača krutih goriva:

1. isporučitelj je svaka pravna ili fizička osoba sa sjedištem, odnosno prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja obavlja registriranu djelatnost trgovine ugljenom, koksom i lignitom (u daljnjem tekstu: kruta goriva) i koja nabavlja kruta goriva bez plaćanja trošarine radi daljnje prodaje temeljem odobrenja nadležnog carinskog ureda za nabavu krutih goriva bez plaćanja trošarine,

2. krajnji potrošač je svaka pravna ili fizička osoba koja nema odobrenje nadležnog carinskog ureda za nabavu krutih goriva bez plaćanja trošarine.

Isporučitelj koji nabavlja kruta goriva bez plaćanja trošarine radi daljnje prodaje temeljem odobrenja nadležnog carinskog ureda za nabavu krutih goriva bez plaćanja trošarine nije dužan podnositi mjesečni obračun trošarine na kruta goriva, ali je u obvezi prijaviti se u registar trošarinskih obveznika kao isporučitelj krutih goriva i u trenutku kada isporuči kruta goriva krajnjem potrošaču dužan je podnijeti mjesečni obračun trošarine na kruta goriva.

 

2. PRIJAVA ZA UPIS U REGISTAR TROŠARINSKIH OBVEZNIKA

Sukladno članku 44. stavku 1. Zakona, trošarinski obveznici za električnu energiju, prirodni plin i kruta goriva obvezni su carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, i to najkasnije osam dana prije početka obavljanja registrirane djelatnosti ili drugoga događaja koji znači trošarinsku radnju u smislu Zakona.

Člankom 94., 100. i 105. Pravilnika o trošarinama („Narodne novine“, br. 64/2013) koji stupa na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, osim članaka 25., 26., 29., 30., članka 35. stavaka 1., 2. i 5., članka 36. do 46., članka 69. stavaka 4., 5. i 6. koji se na odgovarajući način primjenjuju na postupanje trošarinskih obveznika, nadležnog carinskog ureda, odnosno carinarnice te Središnjeg ureda u vezi s zahtjevom za preuzimanje duhanskih markica za označavanje duhanskih prerađevina i članaka 94., 95., 100., 101., 105. i 106. koji stupaju na snagu prvoga dana od dana objave u “Narodnim novinama", propisane su specifičnosti prijave djelatnosti i registracija trošarinskih obveznika iz članka 94. stavka 1., članka 96. stavka 1. te osoba iz članka 98. Zakona.

Prilikom podnošenja prijave za upis u registar trošarinskih obveznika trošarinski obveznik:

a) za električnu energiju popunjava kategoriju trošarinskih proizvoda

V. Električna energija, te ovisno o statusu za koji se prijavljuje odabire

XI. Opskrbljivač a. Električnom energijom (zaokružuje osoba ovisno za status iz članka 94. stavka 1.   točki 1. i 2. ZOT-a) i/ili

XIV. Proizvođač iz članka 94. ZOT-a (zaokružuje proizvođač koji proizvedenu električnu energiju koristi za vlastite potrebe iz članka 94. stavka 1. točke 3. ZOT-a)

b) za prirodni plin popunjava kategoriju trošarinskih proizvoda

IV. Energenti b. Prirodni plin i ostali plinovi iz KN 2711 29 00 te ovisno o statusu za koji se prijavljuje odabire

XI. Opskrbljivač b. Prirodnim plinom i ostalim plinovima iz KN 2711 29 00 (zaokružuje osoba za status iz članka 96. stavka 1. točki 1. i 2. ZOT-a) i/ili

XV. Proizvođač iz članka 96. ZOT-a (zaokružuje proizvođač plina koji proizvedeni prirodni  plin i ostale plinove iz KN 2711 29 00 koristi za vlastitu potrošnju iz članka 96.  stavka 1. točke 3. ZOT-a)

c) za kruta goriva popunjava kategoriju trošarinskih proizvoda

IV. Energenti c. Kruta goriva te ovisno o statusu za koji se prijavljuje odabire

XII. Isporučitelj krutih goriva (zaokružuje osoba za status iz članka 98. stavka 1. točke 1. i stavka 2. točke 1. ZOT-a) ili

XIII. Krajnji potrošač krutih goriva (Zaokružuje osoba za status iz članka 98. stavka 2. točke 2. ZOT-a)

 

3. POPIS POTENCIJALNIH TROŠARINSKIH OBVEZNIKA

U prilogu se nalazi popis potencijalnih trošarinskih obveznika za prirodni plin. Istim su obuhvaćeni svi danas poznati potencijalni trošarinski obveznici za prirodni plin.

Svi trošarinski obveznici za prirodni plin obvezni su imati propisanu dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti izdanu sukladno posebnim propisima i popis istih objavljen je web stranici Hrvatske energetske regulatorne agencije (www.hera.hr). - registar dozvola (Opskrba plinom i Proizvodnja plina).

Također, prilažemo popis potencijalnih trošarinskih obveznika za električnu energiju te naglašavamo da istim nisu obuhvaćeni svi potencijalni trošarinski obveznici za električnu  energiju već samo oni koji posjeduju dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti i popis istih je objavljen na web stranici Hrvatske energetske regulatorne agencije (www.hera.hr) - registar dozvola (Opskrba električnom energijom i Proizvodnja električne energije). Svi navedeni u popisu Opskrba električnom energijom su potencijalni trošarinski obveznici, a neki od navedenih u popisu Proizvodnja električne energije su potencijalni trošarinski obveznici. Za ostale potencijalne trošarinske obveznike ne možemo priložiti popis jer u ovom trenutku ne postoji popis potencijalnih trošarinskih obveznika koji, sukladno posebnom propisu, nisu dužni imati propisanu dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti.  

Gornji tekst i prilozi su isključivo informativne prirode, a prava i obveze trošarinskih obveznika propisana su Zakonom i Pravilnikom.

 

 



Pisane vijesti