Trošarinski obveznici za električnu energiju, prirodni plin i kruta goriva

Zakonom o trošarinama definirano je tko su trošarinski obveznici za električnu energiju i  prirodni plin, i to: 

Trošarinski obveznici za električnu energiju 

Člankom 94. stavkom 1. Zakona propisano je da se trošarinskim obveznikom za električnu energiju iz tarifne oznake KN 2716 smatra: 

  1. opskrbljivač električnom energijom kada električnu energiju isporuči krajnjem kupcu u Republici Hrvatskoj, 
  2. opskrbljivač kada uvozi ili unosi električnu energiju za vlastite potrebe, 
  3. proizvođač kada proizvedenu električnu energiju koristi za vlastite potrebe. 

U stavku 2. istoga članka propisano je da su opskrbljivač, krajnji kupac i proizvođač osobe definirane posebnim propisima. 

Trošarinski obveznici za prirodni plin

Prema članku 96. stavku 1. Zakona definiran je trošarinski obveznik za prirodni plin iz tarifne oznake KN 2711 11, 2711 21 i 2711 29, te se trošarinskim obveznikom za prirodni plin smatra: 

  1. opskrbljivač plinom kada prirodni plin isporuči krajnjem kupcu u Republici Hrvatskoj, 
  2. opskrbljivač kada uvozi ili unosi prirodni plin za vlastitu potrošnju, 
  3. proizvođač plina kada proizvedeni prirodni plin koristi za vlastitu potrošnju. 

U stavku 2. istoga članka propisano je da su opskrbljivač, krajnji kupac i proizvođač plina osobe definirane posebnim propisima. 

U prilogu se nalazi popis potencijalnih trošarinskih obveznika za prirodni plin. Istim su obuhvaćeni svi danas poznati potencijalni trošarinski obveznici za prirodni plin. 

Svi trošarinski obveznici za prirodni plin obvezni su imati propisanu dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti izdanu sukladno posebnim propisima i popis istih objavljen je web stranici Hrvatske energetske regulatorne agencije (www.hera.hr). - registar dozvola (Opskrba plinom i Proizvodnja plina). 

Također, prilažemo popis potencijalnih trošarinskih obveznika za električnu energiju te naglašavamo da istim nisu obuhvaćeni svi potencijalni trošarinski obveznici za električnu  energiju već samo oni koji posjeduju dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti i popis istih je objavljen na web stranici Hrvatske energetske regulatorne agencije (www.hera.hr) - registar dozvola (Opskrba električnom energijom i Proizvodnja električne energije). Svi navedeni u popisu Opskrba električnom energijom su potencijalni trošarinski obveznici, a neki od navedenih u popisu Proizvodnja električne energije su potencijalni trošarinski obveznici. Za ostale potencijalne trošarinske obveznike ne možemo priložiti popis jer u ovom trenutku ne postoji popis potencijalnih trošarinskih obveznika koji, sukladno posebnom propisu, nisu dužni imati propisanu dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti.   

Gornji tekst i prilozi su isključivo informativne prirode, a prava i obveze trošarinskih obveznika propisana su Zakonom i Pravilnikom.



Pisane vijesti