Tiskanje obrazaca neophodnih za provedbu carinskih postupaka nakon 01.07.13. – obavijest

Danom pristupanja RH u članstvo EU započinje direktna priprema carinskog zakonodavstva u EU. Kako bi se carinski postupci i formalnosti mogle provoditi na propisani način neophodno je pravovremeno pripremiti i tiskati (odnosno posjedovati) pojedine obrasce propisane carinskim zakonodavstvom EU. 

 

U priloženoj tablici daje se popis obrazaca koji se mogu tiskati radi distribucije na tržištu. Podsjećamo da obrazaca (kako je i navedeno u tablici) mogu biti tiskani tek nakon što Carinska uprava (temeljem zahtjeva tiskare i pripremljenog obrasca) izda ovlaštenje za to.

Za obrasce rbr 1- x ovlaštenje izdaje Sektor za carinsku tarifu vrijednost i podrijetlo, a za obrasce od broja y-k ovlaštenje izdaje Sektor za carinski sustav i procedure.

  

Svrha ovog dokumenta je pružiti sažetu informaciju gospodarstvenicima i carinskim službenicima te osobito zainteresiranim tiskarama o obrascima koje je potrebno pripremiti te o posebnostima tih obrazaca. Oblik i sadržaj tih obrazaca temeljeno opisan u priloženoj tablici, može se naći u prilozima Uredbe za provedbu carinskog zakonika Zajednice koja se može naći na adresi:

 

http://www.carina.hr/Dokumenti/Propisi.aspx?i=14

 

i izvorno na

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/procedural_aspects/general/sad/index_en.htm



Pisane vijesti