Svetac svecu u pohode

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1971_201412030949194208.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tročlana posada carinske ophodne brodice Sv. Matej RH 36 RK Odjela za mobilne jedinice Rijeka, u sastavu Službe za mobilne jedinice Sektora za nadzor Carinske uprave Ministarstva financija RH zadnjeg dana mjeseca studenog po prvi puta sudjelovala je u 16. tradicionalnom pomorskom hodočašću u čast Sv. Nikole, sveca zaštitnika pomoraca, ribara. Konvoj brodova i brodica s hodočasnicima isplovio je iz Rijeke put Kraljevice, gdje je po dočeku na kraljevičkoj rivi u obližnjem svetištu Sv. Nikole održana svečana misa koju je predvodio velečasni Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, uz sudjelovanje fra Zlatka Šafranića, nacionalnog ravnatelja Apostolata mora u miru. Mještani Kraljevice i njihovi mnogobrojni gosti pristigli brodovima iz Rijeke i Bakra i ovom su prigodom zahvalili svecu zaštitniku na milosti koja je pratila naše pomorce i ribare, zazivajući istu i nadalje. Prema narodnom vjerovanju, Sv. Nikola činio je čuda, a od najpoznatijih mu se pripisuje smirivanje uzburkanog mora, zbog čega je, među ostalim, i postao zaštitnikom pomoraca i ribara.

Po blagoslovu sudionika misnog slavlja kraljevički domaćini počastili su pristigle hodočasnike, nakon čega je konvoj uz pozdrav brodskim sirenama prošao uz Bakarac te doplovio u Bakar, gdje su na bakarskoj rivi hodočasnici na rivi još jednom bili ugošćeni i počašćeni. Na putu nazad za Rijeku konvoj je tradicionalno pristao i u lučici Podurinj, u Kostreni. Povratkom u riječku putničku luku 16. tradicionalno pomorsko hodočašće je završilo, uz zahvalu hodočasnika na još jednom tradicionalnom vjerničkom događanju.
Posadu ophodne brodice Sv. Matej - koja ime zahvaljuje istoimenom svecu zaštitniku carinika i financa - činila je stalna postava koja osim redovitih carinskih nadzornih zadaća na moru i uz more brine i za pouzdanost i neprekidnu spremnost brodice za djelovanje u svim uvjetima koje na ovom dijelu Jadrana susrećemo.

Pripadnici Odjela za mobilne jedinice Rijeka ovladali su svim izazovima koje zadaće postavljene i pred njih i pred brodicu čine sastavnim dijelom njihovog posla. Poznato je da uloga carinskog Sektora za nadzor i na moru sve više dobiva na značenju, što je tek jedna od obaveza koju je Carinska uprava preuzela temeljem carinske regulative uobičajene za zemlje EU. Dosadašnje iskustvo novih zadaća i obaveza carinskog nadzora i kontrole na moru pokazuje da su ophodne brodice Carinske uprave u vrlo kratkom roku postale respektabilan i pouzdan instrument kontrole i zaštite svega što ulazi u djelokrug interesa Ministarstva financija. Uključujući, uskoro, i - najvjerojatnije, zajedno s pomorskom policijom - preuzimanje složenih poslova kontrole i nadzora ribarenja na našem dijelu Jadrana. Iako je Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprave, tek nedavnim ulaskom RH u EU dobila ozbiljnije zadaće kontrole i nadzora na moru, prisutnost i operativnost carinskih ophodnih plovila je postalo uobičajeno, općeprihvaćeno. Podjednako i za domaće i za inozemne nautičare i sve ostale profesionalne pomorce i ribare na našem dijelu Jadrana. A to je upravo ono što od Carinske uprave EU i njezine pripadajuće institucije s razlogom očekuju.

Glede nadzora na moru, jamstvo tome i dalje će biti iskusni službenici Sektora za nadzor, a u našem sjevernojadranskom dijelu priče pomorske posade Odjela za mobilne jedinice Rijeka i broda Sv. Matej. Broda kojeg s razlogom krasi ime vjerojatno najpoznatijeg i najcitiranijeg carinika na svijetu, još od vremena Isusa Krista ...
Uza sve pomorske vještine njegove posade neka mu - posebice u kakvoj meteorološkoj pogibelji kakvih na Sjevernom Jadranu ne nedostaje - uz Sv. Mateja i Sv. Nikola bude na pomoći. Ili barem na pažnji ...

 



Pisane vijesti