Svečano zatvoren projekt „potpora punoj provedbi integriranog upravljanja granicom na južnom dijelu granice republika hrvatska – bosna i hercegovina“

Slika /arhiva/Slike/Novosti/jqvz12_6251.jpg
Dana 23. ožujka 2010. godine u Dubrovniku je, u hotelu Argentina, svečano zatvoren Projekt „Potpora punoj provedbi integriranog upravljanja granicom na južnom dijelu granice Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina“.

Projekt koji je proveden u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije – IOM, uz financijsku potporu Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, imao je za cilj jačanje kapaciteta za provedbu integriranog upravljanja granicom i učinkovitu borbu protiv prekograničnog organiziranog kriminala, krijumčarenja i ilegalnih migracija. Sam Projekt je započeo s procjeniteljskom posjetom južnom dijelu Republike Hrvatske održanom u razdoblju od 13. do 15. srpnja 2009. godine, a sastojao se od niza obuka i praktičnih vježbi u kojem je sudjelovalo ukupno 50 carinskih i policijskih službenika iz Carinarnica Dubrovnik, Ploče i Splita, odnosno iz PU Dubrovačko – neretvanske i PU Splitsko – dalmatinske.

Tijekom Projekta obogaćivana su znanja carinskih i policijskih službenika o učinkovitoj međuagencijskoj suradnji kroz trodnevnu obuku, što je približila našim službenicima pravne okvire i nacionalne zakonodavne propise relevantne za postupanja i ovlasti kako policije tako i carine u kontekstu Integriranog upravljanja granicom, preko zajedničkih praktičnih vježbi na terenu – na graničnom prijelazu, ali i na zelenoj granici, do završnog dijela obuke i praktične vježbe u luci Ploče. Imajući u vidu svrhu Projekta, uspješnu i dobro organiziranu suradnju svih agencija na nacionalnoj razini, u obuku su bili uključeni djelatnici Lučke uprave, predstavnici veterinarske, fito-sanitarne i sanitarne inspekcije. U svojstvu promatrača i s ciljem jačanja međunarodne suradnje, u Projekt su bili uključeni i predstavnici Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Kao kulminacija Projekta snimljen je i dokumentarni film o Projektu, koji je prvi put javno prikazan na ceremoniji svečanog zatvaranja, na konferenciji za novinstvo održanoj tijekom ceremonije svečanog zatvaranja Projekta i tijekom koje su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije, Carinske uprave i Ministarstva unutarnjih poslova te gospodin Christopher Hodge, zamjenik Veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske održali prigodne govore.
Na svečanom zatvaranju svim sudionicima Projekta uručeni su certifikati, dok su predavači, stručnjaci Carinske uprave i Ministarstva unutarnjih poslova, te voditelji Projekta, dobili zahvalnice.



Pisane vijesti