Svečano zatvaranje Cards 2002 twinning projekta NCTS

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo financija Carinska uprava Republike Hrvatske su  u srijedu, 17.siječnja 2007. svečano zatvorili twinning projekt "Carinski postupci usklađeni s provoznim postupkom Zajednice i sustav međusobne informatičke povezanosti ".

Projekt je financirala Europska unija u okviru programa CARDS 2002 u iznosu od 944 000 eura. Twinning partner na projektu bilo je Savezno ministarstvo financija Republike Austrije Carinska i porezna uprava.

Glavni cilj projekta bio je pripremiti hrvatsku carinsku službu za primjenu provoznih postupaka koji se primjenjuju u Europskoj uniji te za primjenu NCTS-a -"Novog kompjuteriziranog provoznog sustava " obveznog unutar Europske carinske unije.

NCTS je poseban informatički sustav razvijen s ciljem  bržeg i lakšeg kretanja roba, povećanja učinkovitosti i uspješnosti postupka provoza, te sprječavanja i otkrivanje prijevara. Koristi se u zemljama članicama Europske unije i zemljama članicama EFTA-e.

Tijekom 17 mjesečnog zajedničkog rada, u koji je bilo uključeno više od 40 stručnjaka Carinske uprave sa twinning partnerom, dostignuti su svi planirani ciljevi i rezultati.

Za vrijeme trajanja projekta Republika Hrvatska je i pismom namjere poslanom Zajedničkom EC-EFTA odboru iskazala interes za pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku. Zajednički EC-EFTA odbor je razmatrao naš iskazan interes za pristupanju Konvenciji u listopadu 2006.godine i Carinska uprava je dobila status promatrača u EC-EFTA radnoj grupi.

Završio je ovaj projekt, a već slijedi drugi, implementacija NCTS-a u carinski sustav Republike Hrvatske u organizacionom, zakonodavnom i informatičkom smislu, za što će dobra baza biti znanja  i iskustva iz ovog upravo završenog projekta.   



Pisane vijesti