Svečano obilježen Dan carinske službe i zaštitnika svetog Mateja

  • Slika /15047 dan Carinske službe i svMateja/7 glavna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Proslava obilježavanja Dana carinske službe i ove godine bila je prilika za istaknuti pozitivne rezultate i prezentirati najznačajnija postignuća u unaprjeđenju administrativnog, organizacijskog i poslovnog aspekta rada.

Tako je ove godine, osim svečanosti obilježavanja, na kojoj je uz ravnatelja Carinske uprave sudjelovao i potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, Marko Primorac sa suradnicima, održana i prezentacija novonabavljene moderne tehničke opreme i novouređenih prostora Carinskog laboratorija i Zapovjedno-komunikacijskog centra.

Zahvaljujući pravodobnom planiranju i korištenju dostupnih EU i drugih financijskih mehanizama, iz kojih je Carinska uprava do sada iskoristila više od 48,7 milijun eura bespovratnih sredstava, opremljen je i Carinski laboratorij, u kojega je za opremu i edukaciju službenika uloženo do sada, više od 2 milijuna eura.

Carinski laboratorij, koji je u funkciji još od 1965. godine,  javno je akreditirani laboratorij za ispitivanje (HR EN ISO) od 2017. godine, koji je osim za potrebe ispitivanja za carinske postupke i analize radi ispravnog razvrstavanja u carinsku tarifu i ispravnog obračuna carine i trošarina, dostupan po tržišnim uvjetima i za potrebe ispitivanja za javnost (gospodarstvenici, privatne osobe i slično) te je razvio i ima 10 akreditiranih metoda.

Zapovjedno-komunikacijski centar novi je i modernizirani komunikacijski centar formiran pri Sektoru za mobilne jedinice, organiziran i namijenjen za 24-satno pružanje podrške i koordinaciju rada svih ustrojstvenih jedinica Carinske uprave te komunikaciju sa svim žurnim službama i operativnim dežurstvima drugih tijela državne uprave u RH i međunarodnim carinskim i drugim operativnim dežurstvima. Centar je koncipiran da pomoću modernih tehnologija i informatičkih alata u realnom vremenu pruža operativnu pomoć mobilnim timovima u provođenju operativnih carinskih aktivnosti, ima stalni kontakt sa službenim timovima na terenu, RTG operaterima i službenim plovilima te pruža koordinacijsku podršku u slučajevima izvanrednih i hitnih događaja na granici i unutrašnjosti područja.

Carinska služba Republike Hrvatske provodeći poslove definirane carinskim i trošarinskim zakonodavstvom nastavila je i u 2024. godine ostvarivati dobre rezultate rada i to u dijelu prikupljanja prihoda, ali i u provedbi mjera zaštite i sigurnosti društva, kako na vanjskoj granici EU-a tako i na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske.
 
U prvih osam mjeseci  2024. godine, Carinska uprava ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 2,1 milijardi eura, što čini 10,83 % udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske.

Najzastupljeniji udio u ukupnim prihodima su prihodi od trošarina i posebnih poreza, koji su iznosili više od 1,8 milijardi eura (87 % od ukupnog prihoda CU, a od kojih su najzastupljeniji prihodi od energenta - 876 milijuna eura ili 48%, i duhanskih proizvoda 674 milijuna eura ili 37%), dok je prihod od carina i posebnih uvoznih pristojbi iznosio više od 55 milijuna eura.
 
Također, u okviru međunarodne razmjene roba, u prvih osam mjeseci 2024. Carinska uprava obradila je 1,8 milijuna uvoznih, izvoznih i provoznih carinskih deklaracija u cestovnom, pomorskom, poštanskom i zračnom prometu roba.
 
U razdoblju od siječnja do kolovoza 2024. godine na carinskom području Republike Hrvatske temeljem provedenih nadzornih aktivnosti na granici i u unutrašnjosti carinskog područja izdano ju ukupno 10.017 prekršajnih naloga i podnesene su 44 kaznene prijave te je izrečeno više od 18,2 milijuna eura novčanih kazni.
 
Provodeći redovne i pojačane mjere nadzora u osam mjeseci 2024. oduzeto je ukupno 5,2 milijuna komada raznih vrsta i marki cigareta, više od 15 tona duhana, gotovine u protuvrijednosti 2 milijuna eura, a zaplijenjeno je i više od 63 kg različitih vrsta droga te 2,5 milijuna komada lijekova i privremeno oduzeto više od 1,1 milijuna komada predmeta zbog sumnje da se njima povređuje pravo intelektualnog vlasništva. pri uvozu i na domaćem tržištu.
 
Tijekom provedbe nadzornih aktivnosti pri ulazu u Republiku Hrvatsku na vanjskoj granici EU-a, evidentirano je 69 pokušaja ilegalnog prelaska preko državne granice, prilikom čega je otkriveno preko 340 osoba pri pokušaju nezakonitog ulaska u RH-EU.
 
Svi istaknuti i ostali ukupni rezultati potvrđuju uspješnost  ispunjena uloge Carinske uprave u ostvarenja tradicionalne zadaće prikupljana pozitivnih nacionalnih i europskih prihoda, kao i u zaštiti tržišta i društva.
 

Pisane vijesti