Svečano obilježen Dan carinske službe

  • Slika /4401/SAM_6274.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

21. rujan -  na dan zaštitnika sv. Mateja, Carinska uprava tradicionalno obilježava Dan carinske službe.

I ove godine u Carinskom centru za obuku,  održana je proslava obilježavanja Dana carinske službe, na kojoj se ministar financija, gospodin dr.sc. Zdravko Marić zahvalio carinskim službenicima na dosadašnjem uspješnom radu i na prijedlog ravnatelja Carinske uprave, gospodina mr.sc. Hrvoja Čovića, uručio prigodne nagrade četrdeset i jednom carinskom službeniku, koji su u 2016. godini ostvarili natprosječne rezultate rada u obavljanju službene dužnosti.

Ove godine ujedno se obilježava i 25. godišnjica djelovanja carinske službe u samostalnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj, pa je u ime svih carinskih službenika za pružanje potpore u rješavanju bitnih pitanja za carinsku službu, ministru financija, ravnatelj Carinske uprave zahvalio i uručio prigodnu plaketu.

Kako je temeljna zadaća Carinske uprave, primjena i nadzor nad primjenom carinskih, trošarinskih, poreznih i drugih propisa i u 2016. godini zabilježeni su značajni rezultati kako u prikupljanju prihoda tako i u dijelu jačanja nadzorne uloge Carinske uprave.

U prvih devet mjeseci 2016. godine Carinska uprava ostvarila je prihod od ukupno 14.7 milijardi kuna što čini oko 20 % udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske. Najveće iznose prihoda u prvih devet mjeseci 2016. godine čine prihodi od naplate trošarina i posebnih poreza,  i to  9.8  milijardi kuna.

Prvih devet mjeseci 2016. godine,  provodeći ciljane mjere nadzora, Carinska uprava oduzela je više od 11.3 milijuna komada cigareta, 41.4 tone duhana, više od 109 kg različitih narkotika (heroina,kokaina, marihuane) i 4.406  komada lijekova koji sadrže narkotike.  Provodeći mjere nadzora u zaštiti prava intelektualnog vlasništva oduzeto je više od 11 milijuna komada različitih tekstilnih proizvoda.

Slijedom provedenih nadzornih aktivnosti u prvih devet mjeseci 2016. godine pokrenuto je 9.716 prekršajnih postupaka ( 9.372 izdana prekršajna naloga i 344 podnesenih optužnih prijedloga), podneseno 35 kaznenih prijava te obračunato više od 18 milijuna kuna kazni.
 

Pisane vijesti