Sustav registriranih izvoznika (REX) od 1. siječnja 2017

Slika /slike/Vijesti/2016/4612/REX.jpg

Od 1. siječnja u Europskoj uniji i državama korisnicama Općeg sustava povlastica (GSP) s primjenom počinje Sustav registriranih izvoznika koji će omogućiti tvrtkama izvoznicima samopotvrđivanje podrijetla.

Obavještavamo gospodarske subjekte da od 1. siječnja 2017. počinje primjena odredbi Provedbene uredbe Komisije 2015/2447 vezano za registraciju izvoznika (REX sustav). Zainteresirane tvrtke mogu podnijeti zahtjev za registracijom kojom im se omogućuje samopotvrđivanje podrijetla robe u svrhu izvoza (davanje izjava registriranih izvoznika) bez ograničenja u vrijednosti pošiljke te tada više nemaju potrebu tražiti izdavanje certifikata u svrhu potvrđivanja podrijetla.
 
REX  sustav će se primjenjivati u odnosu na izvoz u GSP zemlje ako je dokaz o podrijetlu potreban (moguće izdavanje u svrhu kumulacije prema GSP zemljama), u odnosu na mogućnost dijeljenja pošiljke iz GSP zemalja dalje unutar EU ili prema Švicarskoj i Norveškoj te također u svrhu izvoza i dokazivanja podrijetla u novim ugovorima koje EU sklapa s trećim zemljama, a u kojima je takvo samopotvrđivanje podrijetla predviđeno. U ovom trenutku ta mogućnost se tiče Sporazuma EU - Kanada (CETA) za koji je najavljeno da bi trebao stupiti na snagu 17. veljače 2017. te bi se od tog datuma u svrhu izvoza robe preferencijalnog EU podrijetla za Kanadu kao dokaz o podrijetlu mogla davati izjava o podrijetlu registriranog izvoznika („REX“ izjava) uz uvjet da je tvrtka podnijela zahtjev za registraciju i zaprimila REX broj. Zaprimanje zahtjeva i izdavanje REX brojeva vrši Središnji ured Carinske uprave, Odjel za podrijetlo, a zahtjevi moraju biti potpisani u izvorniku i dostavljeni poštom na adresu Središnjeg ureda Carinske uprave (Odjel za podrijetlo).

U tom smislu upućujemo da je obrazac zahtjeva objavljen u dijelu PRISTUP INFORMACIJAMA/PROPISI I SPORAZUMI/CARINSKA TARIFA VRIJEDNOST I PODRIJETLO/PODRIJETLO ROBE/INFORMACIJE (koji je objavljen na sljedećem linku) te da postoje 2 zahtjeva – jedan u svrhu potreba registracije za Opći sustav povlastica a drugi za potrebe registracije izvan okvira GSP-a (Kanada, Vijetnam ili bilo koji budući novi ugovor).
 
Napominjemo da se u važećim bilateralnim ugovorima i dalje koriste standardni dokazi o podrijetlu (EUR.1, EUR-MED, izjave na računu, izjave Ovlaštenih izvoznika) koji su predviđeni tim ugovorima, te za iste neće biti moguća registracija niti izjava registriranog izvoznika kao dokaz o podrijetlu.
 

Pisane vijesti