Studijska posjeta delegacije carinske službe Moldove

  • Slika /15143 vijest Moldova/glavna 3.jpg
  • Slika
  • Slika

Carinska uprava Ministarstva financija RH bila je domaćin studijskoj posjeti delegacije carinske službe Moldove organiziranoj u okviru TAIEX programa Europske unije.

Glavna tema interesa carinske službe Moldove bila je Novi kompjuterizirani provozni sustav (NCTS 5) i uvjeti pristupanja Konvenciji o zajedničkom provozu za koju je carinska služba Moldove na putu ispunjavanja uvjeta i zadovoljavanja kriterija za pristupanje.  Hrvatska strana je prezentirala NCTS 5 sustav, podijelila iskustva i ukazala na praktične probleme koji se mogu pojaviti u provedbi istoga. Posjeta je uključila i posjet robno-graničnim uredima Luka Rijeka i Stara Gradiška, kao i Odjelu za potrage u Sektoru za carinski sustav.

Delegacija carinske službe Moldove iskazala je veliko zadovoljstvo provedbom ove posjete i potvrdila interes za daljnjom suradnjom u ovom kao i drugim carinskim područjima koje je potrebno unaprijediti na putu Moldove prema pristupanju Europskoj uniji u okviru pregovora koje vode  s EU u poglavlju 29 - Carinska unija. Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske iskazala je spremnost za daljnjom pomoći na tom putu.  

Pisane vijesti