Stop nezakonitoj prodaji i posjedovanju duhanskih proizvoda

  • Slika /14326 vijesti SMJ ZG duhan Zagreb/Slika 1.jpg
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili su na području Zagreba tri pokušaja nezakonite prodaje ukupno 100,80 kg sitno rezanog duhana i 10400 komada cigareta.

Ovlašteni carinski službenici  Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb 12., 13. i 14. travnja 2024. godine oduzeli su  na prostoru  tržnice Črnomerec, sajmišta Jakuševec i u garažnom prostoru u Zagrebu ukupno 100,80 kg sitno rezanog duhana i 10400 komada raznih cigareta.
 
Na prostoru  tržnice Črnomerec u Zagrebu 12.travnja 2024. ovlašteni carinski službenici  Službe za mobilne jedinice Zagreb uočili su osobno vozilo hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Zbog osnovana sumnje da se u vozilu nalaze trošarinski proizvodi izvršen je pregled vozila te je u prtljažnom prostoru pronađeno: 26,50 kg sitno rezanog duhana (pakiranog u 45 PVC vrećica od po 0,5 kg i 10 PVC vrećica od po 0,4 kg) i 10400 komada (52 šteke) raznih vrsta cigareta. Pronađeni duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH. Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264. st. 1. Kaznenog zakona, Služba za mobilne jedinice Zagreb protiv osumnjičenog će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeti kaznenu prijavu.
Sukladno članku 122. Zakona o trošarinama, kao mjera osiguranja naplate trošarine privremeno je oduzeto osobno vozilo korišteno za nezakonit prijevoz i skladištenje sitno rezanog duhana i cigareta. Nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 4.498,98 eura. Kako je osumnjičeni napustio mjesto nadzora i oglušio se na naredbu ovlaštenog carinskog službenika, sukladno članku  118. st. 1. t. 5. Zakona o carinskoj službi izdan je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 eura.
 
Dana 13.travnja 2024. ovlašteni carinski službenici  Službe za mobilne jedinice Zagreb uočili su u Zagrebu od prije poznatu osobu po nezakonitom postupanju s trošarinskim proizvodima. Prekršitelj je dragovoljno otvorio garažu za koju je izjavio da se u istoj nalazi duhan. Iz garaže je iznio 5 crnih PVC vreća ispunjenih s 47 kilograma sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH koji je privremeno oduzet. Nadležnom carinskom uredu bit će dostavljen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 5.365,05 eura, a prekršitelju je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 eura.
 
Sutradan, 14.travnja 2024. , na prostoru  sajmišta Jakuševec u Zagrebu ovlašteni carinski službenici  Službe za mobilne jedinice Zagreb uočili su od prije poznatu osobu kako iz prtljažnika osobnog vozila zagrebačkih registarskih oznaka vadi duhan koji kasnije prodaje. Pregledom vozila pronađeno je ukupno 27,30 kg sitno rezanog duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija RH.  Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264. st. 1. Kaznenog zakona, Služba za mobilne jedinice Zagreb protiv osumnjičenog će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Nadležnom carinskom uredu bit će  podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 3.116,30 eura, a sukladno članku 122. Zakona o trošarinama vozilo  je privremeno oduzeto kao osiguranje naplate trošarinskog duga.

Pisane vijesti