Stop nezakonitoj prodaji duhanskih proizvoda i alkohola

  • Slika /13634 vijest SMJ Zagreb,Osijek, Dubrovnik zapljene/glavna Slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice spriječili su nezakonitu prodaju duhanskih proizvoda i alkohola na području Zagreba, Virovitice i Metkovića.

Provodeći pojačane mjere nadzora 29. studenog 2023.  u Zagrebu carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Bella“ utvrdili su da hrvatski državljani, recidivisti u počinjenju prekršajnih i kaznenih djela iz Zakona o trošarinama i Kaznenog zakona, nude na prodaju duhanske proizvode na prostoru gradske tržnice u Zagrebu na način da duhan i cigarete namijenjene nezakonitoj prodaji dovoze na tržnicu iz garažnog prostora s područja Zagreba i skladište u štandovima na tržnici.
Pregledom štandova na tržnici i vozila te pretragom garažnog prostora carinski službenici pronašli su i oduzeli ukupno 123.800 komada (619 šteka/6190 paketića) raznih vrsta cigareta i 211,50 kilograma sitno rezanog duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija RH.
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 264. Kaznenog zakona - Nedozvoljena trgovina, protiv troje osumnjičenih Služba za mobilne jedinice Zagreb će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od  42.223,03 eura. Pronađeni duhanski proizvodi su oduzeti, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga oduzeta su i dva osobna vozila korištena za nezakonit prijevoz duhanskih proizvoda.
 
Istoga dana, na području Virovitice carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Osijek pretragom doma i drugih prostorija pronašli su i oduzeli ukupno 150,45 kg duhana u listu za koje vlasnici ne posjeduju dokumentaciju o porijeklu. Dvojici osumnjičenih će biti izdani prekršajni nalozi i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 21.900,00 eura, a nadležnom carinskom uredu podneseni zahtjevi za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 17.202,00 eura. Pronađena nelegalna roba je oduzeta.

Na području Metkovića, istoga dana, carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Dubrovnik u suradnji s policijskim službenicima izvršili su kontrolu teretnog kombi vozila dubrovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin. Nadzorom je utvrđeno da je okrivljeni predmetnim vozilom izbjegavajući mjere carinskog nadzora iz BiH unio ukupno 245 litara crnog vina u rinfuzi, 50 litara rakije travarice, 76,20 kg suhih smokava i 7 granitnih kamenih ploča. Okrivljenom će biti izdan prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 60. st. 1. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, a nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za naplatu trošarine. Pronađena roba je oduzeta.
 

Stranica