Stop nezakonitoj prodaji duhana i cigareta

  • Slika /13419 vijest SMJ ZG i VŽ duhan/Slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb i Varaždin spriječili nove pokušaje  nezakonite prodaje duhana i cigareta.  

Provodeći pojačane mjere nadzora 23. listopada 2023. u Zagrebu carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Bella“ utvrdili su da hrvatski državljanin, recidivist u počinjenju prekršajnih i kaznenih djela, duhanske proizvode koje nudi na prodaju i prodaje na gradskoj tržnici u Zagrebu skladišti u osobnom vozilu marke Škoda Octavia, zagrebačkih registarskih oznaka, parkiranom nedaleko tržnice.

Da je sumnja opravdana potvrdilo se kad je osumnjičeni prišao navedenom vozilu i iz istog počeo uzimati duhanske proizvode kojom prilikom je zatečen od strane carinskih službenika.

Pregledom navedenog vozila pronađeno je ukupno 15,80 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u 32 PVC vrećice (s po 0,50 i 0,40 kg duhana) te 7780 komada cigareta (389 paketića s po 20 komada cigareta), a sve bez duhanskih markica Ministarstva financija RH.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 264. Kaznenog zakona – „Nedozvoljena trgovina“, protiv osumnjičenog će Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za naplatu trošarine u iznosu 2.889,78 eura. Pronađeni duhanski proizvodi su oduzeti, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga oduzeto je i vozilo korišteno za nezakonit prijevoz duhanski proizvoda.
 
Istoga dana, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Varaždin su pregledom osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka kod državljanina RH pronašli 31,30 kg sitno rezanog duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske, na koji nije na zakonit način obračunata i naplaćena trošarina te za koji osumnjičeni nije posjedovao nikakvu dokumentaciju.

Protiv osumnjičenog će zbog počinjenja kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz članka 264. stavka 1. Kaznenog zakona nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava, a nadležnom Područnom carinskom uredu uputit će se zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 3.572,90 eura. Kao osiguranje naplate trošarinskog duga, sukladno članku 122. Zakona o trošarinama, privremeno je zadržano osobno vozilo, a pronađena roba je oduzeta.
 

Pisane vijesti