Spriječili pokušaj krijumčarenja 12,6 tona duhana

  • Slika /13731 vijest SMJ Krapina zapljena duhana na autocesti/glavna Slika 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Krapina i pas „Arwen“ spriječili pokušaj nezakonitog unosa 12631 kilograma duhana u listu.

Provodeći pojačane mjere nadzora 15. prosinca 2023. u jutarnjim satima na autocesti A-4 carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Krapina zaustavili su radi kontrole teretno vozilo hrvatskih registarskih oznaka u vlasništvu obrta s područja Zagrebačke županije, s priključnim vozilom austrijskih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin RH. Vizualnim je pregledom utvrđeno da je vozilo ispunjeno kartonskim kutijama iz kojih se širi intenzivan miris duhana.
 
Detaljnim pregledom navedenog vozila od strane carinskih službenika  Službe za mobilne jedinice Krapina uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Arwen“ utvrđeno je da se na 33 palete nalazi 99 kartonskih kutija u kojima se nalazilo ukupno 12.631,00 kg neto suhog duhana u listu - duhanske sirovine za koji vozač ne posjeduje odobrenje Carinske uprave, Trošarinskog ureda za vezu, za prijevoz duhanske sirovine preko teritorija Republike Hrvatske i za koji postoji osnovana sumnja da je predmet nezakonitog postupanja.
 
Zbog prekršaja opisanog člankom 132. stavak 1. točka 16. Zakona o trošarinama okrivljenim fizičkim osobama izdani su prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 42.000,00 eura, a nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za obračun i solidarnu naplatu trošarine u iznosu od 1.469.110,50 eura.
Pronađena roba je oduzeta, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga oduzeti su teretno vučno i priključno vozilo korišteno za nezakonit prijevoz duhana u listu.

Pisane vijesti