Spriječena nezakonita prodaja alkoholnih pića, unos noža, tableta i pilećih krilca

Slika /arhiva/Slike/Novosti/l1kcan_10881.jpg

Dana 19. srpnja 2011. godine, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, u carinskom nadzoru prodaje alkoholnih pića na otvorenom u dva odvojena slučaja na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče podnijeli su dvije prekršajne prijave na temelju članka 80. stavak 1. točka 6. Zakona o trošarinama.
U prvom slučaju na štandu fizičke osobe, državljanke Republike Hrvatske, koja je prodavala voće i povrće, carinski službenici pronašli su ispod tezge na kojoj se nalazilo maslinovo ulje i med, alkoholna pića i to: 3 litre rakije lozovače, 2,5 litara rakije orahovice te 2,5 litra rakije višnjevače.
U drogom slučaju, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom kontrole prodaje alkoholnih pića na otvorenom i to uz magistralnu cestu kod fizičke osobe, državljanke Republike Hrvatske, iza štanda za prodaju voća i povrća, pronašli su razna alkoholnih pića i vina i to: liker od smokve, crno vino, bijelo vino, liker od mandarine, rakiju lozovaču, liker od višanja, travaricu, orahovac, šljivovicu i kruškovac. Ukupna količina pronađenih alkoholnih pića je 141 litara.
Protiv navedenih podnijete su prijave o počinjenom prekršaju na temelju članka 80. stavak 1. točka 06. Zakona o trošarinama, a svi alkoholni proizvodi privremeno su oduzeti.


Dana 19. srpnja 2011. godine na mjesno nadležnoj Carinarnici Vukovar, na Carinskoj ispostavi Županja Most, carinski su službenici prilikom pregleda osobnog vozila bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Federacije Bosne i Hercegovine, pronašli u ladici ispred mjenjača nož dužine oštrice 14 cm, a koji nije bio prijavljen prilikom prelaska državne granice sukladno Zakonu o oružju. Oružje je privremeno oduzeto, a protiv prekršitelja podnesen je optužni prijedlog temeljem članka 54. stavak 1. Zakona o oružju.

Također istoga dana na području iste Carinarnice, carinski su službenici otkrili pokušaj nezakonitog tableta. Naime, na putnički ulaz CI Bajakovo, pristiglo je putničko vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Federacije Bosne i Hercegovine. Na upit carinskog službenika da li ima nešto za prijaviti isti je izjavio da nema. Detaljnim pregledom vozila carinici su u osobnoj torbici umotano u novinski papir pronašli 119 komada tableta "Lorsilan" od 1 mg, lijeka koji sadrži psihotropnu supstancu Lorazepam. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 24. stavak 1.i stavak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Spomenute tablete privremeno su oduzete.


Dana 19. srpnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Žitnjak, carinski službenici spriječili su nezakonit unos 31 komada pakiranja Rice Stick, 300 komada pakiranja pilećih krilca u soja sosu te 70 komada pakiranja s Unflower seeds – koštica bundeve. Navedena roba nije bila prijavljena od strane pravne osobe s područja Republike Hrvatske te je navedenom radnjom počinjen prekršaj na temelju članka 241. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona.



Pisane vijesti