Spriječen pokušaj nezakonitog unosa kočionih pločica, cigareta te nezakonitog postupanja s tošarinskom robom

Slika /arhiva/Slike/Novosti/v2lroe_10121.jpg

Dana 12. svibnja 2011. godine carinski službenici CI Bregana, Carinarnice Zagreb, spriječili su pokušaj neprijavljivanja 237 komada kočionih pločica za osobna vozila, u vrijednosti od 23.700,00 kuna, koje su se nalazile u vozilu njemačkih registracijskih oznaka, a kojim je upravljao državljanin Republike Kosovo. Zbog neprijavljivanja robe pokrenuta je prekršajna prijava temeljem članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona.

Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, spriječili su pokušaj nezakonitog unosa raznih vrsta cigareta. Naime, na putnički izlaz  CI Bregana, pristigao je autobus švicarskih registracijskih oznaka. Detaljnim pregledom autobusa i prtljage putnika te upotrebom rtg uređaja „linescan“, carinski službenici pronašli su u putnim torbama kod državljanke BiH ukupno 3800 komada cigareta: "marlboro gold",  "eva slims" , "imperijal classic" i "winston blue", obilježene s nadzornim markicama BiH. Zbog neprijavljivanja cigareta protiv iste, carinski službenici podnijeli su prijavu o počinjenom prekršaju sukladno članku 80. stavak 1. točka 6. Zakona o trošarinama.

Također, na istoj carinskoj ispostavi, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Carinarnice Zagreb, spriječili su pokušaj nezakonitog unosa cigareta. Na putnički izlaz pristiglo je osobno vozilo slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. Na upit carinskog službenika ima li što za prijaviti, isti je odgovorio da nema ništa, slijedom čega su carinski službenici pristupili pregledu vozila. Detaljnim pregledom vozila, pronađeno je u koferu unutar prtljažnog prostora, 1200 komada cigareta Marlboro Gold, obilježene s nadzornim markicama Republike Srbije. Budući da je naprijed navedeni, cigarete unio u Republiku Hrvatsku bez prijave, odnosno pokušao iste iznijeti iz Republike Hrvatske, protiv istoga podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju, sukladno članku 80. stavak 1. točka 6. Zakona o trošarinama.

Dana 12. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac,  carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s policijskim službenicima PP Duga Resa, kontrolom namjenske uporabe pogonskog goriva u spremnicima jednog radnog stroja, teretnog i osobnog vozila hrvatskih registracijskih oznaka utvrdili su da se za pogonsko gorivo koristi gorivo crvene boje. Uzorci goriva dostavljeni su na analizu i potvrdu carinskog laboratorija te slijedi daljnje postupanje zbog počinjenja prekršaja iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

U drugom slučaju, carinski službenici Carinarnice Karlovac, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s policijskim službenicima PP Duga Resa, izvršili su kontrolu prometa trošarinskih roba na području Duge Rese. Istom su prilikom u osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, pronašli 39 butelja bijelog vina Graševina, bez odgovarajućih nadzornih markica, a za koje isti nije posjedovao nikakvu prateću dokumentaciju. O svemu je obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede, Uprave za vinarstvo, Vinarske inspekcije, a vino je privremeno oduzeto.

Također, istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zadar, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su prijavu protiv hrvatskog državljanina zbog utvrđene prisutnosti indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i euro dizelskog goriva obojenog plavom bojom. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj po članku 80. stavak  01. točka 51.  Zakona o trošarinama za što je predviđena novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od  40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna i novčana kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna.



Pisane vijesti