Spriječen pokušaj krijumčarenja cigareta, nezakonitog unosa rabljenih guma za automobile te povrede odredbe Konvencije o privremenom uvozu vozila

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/hvs4lq_10101.jpg
  • Slika

Dana 11. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski su službenici pronašli skriveno 20800 komada cigareta. Naime, na putnički ulaz  CI Bajakovo, pristigao je autobus srpskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. Detaljnim pregledom autobusa, carinski službenici pronašli su skriveno ispod bočnih obloga 13.400 komada cigareta marke „Marlboro“, 7000 komada cigareta marke „Winston“ i 400 komada cigareta marke „Phillip Morris“ u vrijednosti od 10.400,00 kuna. Kao vlasnik cigareta javio se vozač autobusa. Zbog povrede članka 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000,00 kuna, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, spriječili su pokušaj nezakonitog unosa rabljenih auto guma i naplataka te otkrili povredu odredbe Konvencije o privremenom uvozu. Prilikom provođenja mjera carinskog nadzora nad vučnim teretnim vozilom hrvatskih registracijskih oznaka koje je vuklo prikolicu registracijskih oznaka BiH, a kojima je upravljao državljanin Republike Hrvatske, carinski službenici pronašli su neprijavljenu robu i to: 31 komad rabljenih guma za osobne automobile, 7 komada aluminijskih naplataka i 5 komada čeličnih naplataka za osobne automobile. Također, kontrolom dokumenata utvrđeno je da priključno vozilo, prikolica na kojoj se nalazi dio robe koja se uvozi nije prijavljena JCD-om, te da vozač ne ispunjava uvjete za upravljanje vozilom stranih registracijskih oznaka, a što je protivno Konvenciji o privremenom uvozu. Protiv prekršitelja će biti podnesena prijava o počinjenom prekršaju iz članka 241. stavka 1. točka 1. Carinskog zakona i članka 241. stavka 1. točka 11. Carinskog zakona, za što je navedenim zakonom predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu, dok je spomenuta roba i roba kojom se postupa protivno odredbama Konvencije o privremenom uvozu privremeno oduzeta do okončanja postupka.



Pisane vijesti