Spriječen pokušaj nelegalnog iznosa primjeraka lovne vrste ptica šljuka i primjerak divljeg zeca

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/e00bcs_7301.jpg
  • Slika

Pri provedbi pojačanih mjera carinskog nadzora, dana 9. rujna 2010. godine na CI Pasjak Carinarnice Rijeka, carinski službenici otkrili su pokušaj nelegalnog iznosa iz Republike Hrvatske primjeraka lovne vrste ptica šljuka i primjerka divljeg zeca bez odgovarajuće dokumentacije.

Naime, po dolasku osobnog vozila talijanskih registracijskih oznaka na izlazni kolni trak iz Republike Hrvatske kojim je upravljao talijanski državljanin, carinski službenici upitali su vozača i ostale putnike u vozilu imaju li što za prijavit carinskoj kontroli. Slijedom njihovog niječnog odgovora pristupilo se pregledu i pretrazi spomenutog vozila. Prilikom pregleda pronađene su crne plastične vreće u kojima se nalazilo ukupno 59 komada mrtvih primjeraka lovne vrste ptica šljuka kokošica (lat. Gallinago gallinago) i jedan mrtav primjerak divljeg zeca (lat. Lepus europeus). Navedeni primjerci šljuke nalaze se na Prilogu VIII., a divlji zec na Prilogu IX.  Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama (NNRH, broj 72/09).

Od vozača, talijanskog državljanina zatražena je dokumentacija o obavljanju zakonitog lova i potvrda o podrijetlu divljači sukladno čl. 74. Zakona o lovstvu (NNRH, broj 140/05, 75/09) koji izdaje lovoovlaštenik. Kako isti traženu dokumentaciju nije imao, kao niti itko od putnika u gore navedenom vozilu, protiv vozača je pokrenut prekršajni postupak sukladno čl. 241., st.1., t.2. Carinskog zakona, u kojem je počinitelju izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000,00 kuna i mjera oduzimanja nelegalno ulovljenih primjeraka životinja.



Pisane vijesti