Spriječen pokušaj krijumčarenja cigareta te pokrenute prekršajne prijave u slučaju nanamjenske uporabe označenih plinskih ulja

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/rmfb4i_12261.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 21. svibnja 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u dva odvojena slučaja spriječili su pokušaj krijumčarenja cigareta. Naime, prilikom kontrole izlaza vozila iz Republike Hrvatske u dva teretna vozila, hrvatskih registracijskih oznaka, kojima su upravljali državljani Republike Hvarske, carinski službenici pronašli su ukupno 10.000 komada cigareta marke Drina. U prvom vozilu 8000 komada cigareta bilo je skriveno u kutiji ispod donjeg kreveta vozača u dvije PVC vrećice te u prostoru ispod platnih oplata, a u drugom vozilu cigarete su bile skrivene u konzoli za tahograf iznad sjedala vozača. Navedenom radnjom počinje je prekršaj iz članka 240. stavka 1 točka 1. Carinskog zakona.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar carinski službenici Odjela za nadzor spriječili su pokušaj nezakonitog unosa ukupno 5160 komada raznih cigareta. Cigarete su pronađene u osobnim vozilima stranih registracijskih oznaka kojima su upravljali državljani Republike Hrvatske, Republike Austrije te Bosne i Hercegovine. Protiv prekršitelja pokrenute su prijave o počinjenim prekršajima iz članka 241. stavak 1. točka 2 Carinskog zakona, a cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske.

Dana 20. svibnja 2012. godine carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Carinarnice Zagreb, podnijeli su šest prekršajnih prijava protiv jedne pravne osobe zbog nenamjenske uporabe označenog plinskog ulja. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u šest radnih strojeva, hrvatskih registracijskih oznaka, u uzetom uzorku goriva, utvrđena je prisutnost indikatora (izuzeti uzorak crvene boje). Navedenim radnjama počinjeni su prekršaji iz članka 80. stavka 1. točka 51. i Zakona o trošarinama, a za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu i novčana kazna od 3.000,00 do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.
Uz prijave o počinjenom prekršaju Odjelu za carinsko upravni postupak podneseni su zahtjevi za naplatu trošarine za sve prekršaje u ukupnom iznosu od 48.175,00 kuna.



Pisane vijesti