Spriječen nezakonit unos vina, otkriven pokušaj neistinitog prikazivanja podataka u jedinstvenoj carinskoj deklaraciji, spriječeno krijumčarenje cigareta te pokrenuti prekršajni postupci zbog nevaljalih dozvola u međunarodnom cestovnom prometu

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/ldqkpm_10231.jpg
  • Slika
Dana 23. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage spriječili su nezakonit unos vina. Naime, provođenjem mjera carinskog nadzora, na državnoj cesti, ovlašteni carinski službenici su u osobnom vozilu, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije pronašli 7 kanistara bijelog vina u količini od 350 litara, jedan kanistar crnog vina u količini od 50 litara i dva kanistara etilnog alkohola-rakije u količini od 20 litara, u vrijednosti od 4.600,00 kuna. Navedena roba je predmetom zabrana ili ograničenja u smislu proizvodnje i prometa, što je opisano u Glavama III i VI Zakona o vinu (NN 96/03) i Glavom XV Zakona o trošarinama (NN 83/09) te je stoga podnesena kaznena prijava iz članka 298. stavak 1. KZ-a, ODO u Zaboku.

Također, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Split na Carinskoj ispostavi Luka Split, carinski službenici prijavili su uvoznika zbog neistinitog prikazivanja podataka u jedinstvenoj carinskoj  deklaraciji. Provođenjem mjera carinskog nadzora ovlašteni carinski službenici posumnjali su u ispravno razvrstavanje robe prema JCD i to za svinjsko meso i šunke. Roba je prikazana u ukupnoj vrijednosti od 416.241,97 kuna, a kontrolom je utvrđena vrijednost od 421.862,54 kuna. Zbog netočnog navođenja tarifne oznake u carinskoj deklaraciji čime je carinski dug obračunat u svoti manjoj od propisane, protiv uvoznika je pokrenuta prijava o počinjenom prekršaju, a zbog počinjenja prekršaja iz  članka 241. stavak 1. točka 13.

Nadalje, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na putnički ulaz Carinske ispostave Bajakovo pristiglo je kombi vozilo bugarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske. Na upit carinskog službenika ima li što za prijaviti, vozač je odgovorio da nema ništa. Detaljnim pregledom vozila u oplati ispod sjedala pronađeno je skriveno 10000 komada cigareta marke „Viceroy“, a u putnim torbama pronađeno je još 2000 komada cigareta marke „Viceroy“, u ukupnoj vrijednosti od 6.000,00 kuna. Zbog povrede članka 240. stavak 1. točka 2. i članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je istome naplaćena novčana kazna u iznosu od 4.000,00 kuna, a roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Macelj pokrenuta su četiri prekršajna postupka protiv državljanina Republike Hrvatske, Turske, Danske i Slovenije iz nadležnosti Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka zbog obavljanja međunarodnog prijevoza u cestovnom prometu bez CEMT certifikata ili nepotpunih certifikata. Prekršajnim nalogom istima su izrečene kazne u iznosu od 35.000,00 kuna.



Pisane vijesti