Spriječen nezakonit unos lijekova, sata, zaštičenih kornjača, cigareta te dijelova za radni stroj

Slika /arhiva/Slike/Novosti/t3rnxd_10221.jpg
Dana 23. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na Carinsku ispostavu Erdut, pristigao je minibus njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. Na upit carinskog službenika, vozačima i putnicima, imaju li što za prijaviti isti su odgovorili da nemaju ništa. Detaljnim pregledom autobusa i prtljage putnika, carinski službenici pronašli su u putnoj torbi, kod državljanke Republike Srbije, 120 komada tableta Bensedin koji se nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka od kojih se mogu dobiti droge. Za navedenu robu spomenuta nije posjedovala liječničku dokumentaciju niti je navedenu robu prijavila. Slučaj je predan policijskim službenicima na daljnje postupanje.

Također istoga dana na području mjesne nadležnosti iste carinarnice, na putnički ulaz Carinske ispostave Batina, pristiglo je osobno vozilo švicarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljala državljanka Republike Srbije. Detaljnim pregledom vozila i prtljage putnika, carinski službenici pronašli su u putnoj torbi, kod suvozačice državljanke Republike Srbije, 150 komada tableta “Bromazepam“ koji se nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka od kojih se mogu dobiti droge. Za navedenu robu spomenuta nije posjedovala liječničku dokumentaciju niti je navedenu robu prijavila. Slučaj je predan policijskim službenicima na daljnje postupanje.

Dana 23. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na ulaznu traku Carinske ispostave Pasjak, pristiglo je vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike BiH. Na upit carinskog službenika, ima li što za prijaviti isti je odgovorio da nema ništa. Detaljnim pregledom vozila na stražnjem sjedalu pronađen je ručni sat marke Breitling, u vrijednosti od 5.000,00 EUR-a. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak.

Također na području mjesne nadležnosti iste Carinarnice, na putnički izlaz Carinske ispostave Pasjak, pristiglo je osobno vozilo francuskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Francuske. Na upit carinskog službenika, ima li što za prijaviti isti je odgovorio da nema ništa. Detaljnim pregledom vozila u suradnji s policijskim službenikom u prtljažnom prostoru pronađena je metalna posuda u kojoj su se nalazile 2 kornjače čančare (Testudo hermanni). Budući da stranka ne posjeduje dokumentaciju za navedene kornjače, a kako se iste nalaze na CITES Dodatku I i II, strogo zaštićenih vrsta u RH, zbog povrede članka 240. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona, protiv istog je pokrenut prekršajni postupak. Kornjače su oduzete od strane Inspekcije zaštite prirode pri Ministarstvu kulture.

Nadalje, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na putnički ulaz Carinske ispostave Bajakovo pristiglo je kombi vozilo švicarskih registracijskih oznaka. Na upit carinskog službenika imaju li što za prijaviti, vozač i putnici su odgovorili da nemaju ništa. Detaljnim pregledom vozila i prtljage putnika, kod putnika, državljanina Republike Švicarske u dvije putne torbe pronađeno je 19000 komada cigareta MARLBORO u ukupnoj vrijednosti od 9.500,00 kuna. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak, te je naplaćena novčana kazna  u iznosu od 5.000,00 kuna.

Također, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana, protiv bosanskohercegovačkog državljanina pokrenuta je prekršajna prijava zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona. Naime, isti je od strane policijskih službenika prepraćen na granični prijelaz gdje su carinski službenici, detaljnom kontrolom kombi vozila i prikolice pronašli radni stroj tipa "THWAITES AD 8000H", korpu za radni stroj, visokotlačni čistač i dvije tende, u vrijednosti od 8.674,00 kuna. Roba se nalazila u kombi vozilu švicarskih registracijskih oznaka te prikolici bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka.



Pisane vijesti