Spriječen nezakonit unos tekstila, umjetničkih slika te pokrenuti prekršaji zbog nenamjenske uporabe označenih plinskih ulja

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/mzqe04_11431.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 07. studenog 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina na Carinskoj ispostavi Macelj, carinski službenici spriječili su netočno prijavljivanje i nezakonit unos tekstilne robe. Naime prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku u dva teretna vozila stranih registracijskih oznaka, carinski su službenici utvrdili da se u vozilima nalazi netočno prijavljena roba po vrsti i kakvoći. Također detaljnim pregledom vozila, u prvom slučaju, pronađena je neprijavljena roba (zavjese u metraži, gotove posteljine i ručnici) vrijednosti od 170.728,00 kuna dok je u drugom slučaju pronađena neprijavljena roba u vrijednosti od 126.945,00 kuna (dekor za zavjese, zavjese u metraži i platna za tapeciranje). Protiv počinitelja, državljanina Bosne i Hercegovine, podnesene su prekršajne prijave temeljem članka 241. stavak 1. točka 2 i 14. Carinskog zakona, a neprijavljena roba je oduzeta.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Gunja, carinski službenici spriječili su nezakonit unos umjetničkih slika u vrijednosti od 55.600,00 kuna. U osobnom vozilu slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije, carinski su službenici u prtljažnom prostoru u plastičnim i papirnim vrećicama te ispod prtljage pronašli 13 umjetničkih slika i 3 litografije s pripadajućim certifikatom, koje navedeni nije prijavio prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Navedenom radnjom počinjen je carinski prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona te je naplaćena kazna u iznosu od 2.000,00 kuna, a umjetničke slike su oduzete u korist Republike Hrvatske temeljem članka 245.stavak 1. Carinskog zakona.


Temeljem ovlasti iz članka 18. do 35. Zakona o carinskoj službi, dana 07. studenog 2011. godine carinski službenici Odjela za nadzor, Pododsjeka za mobilne jedinice vršili su nadzor nad namjenskom uporabom pogonskog goriva na području grada Rijeke. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u dva osobna i jednom teretnom vozilu iz spremnika su uzeti uzorci goriva koji svojom bojom ukazuju na prisutnost plinskog ulja označenog crvenom bojom. Spomenutim vozilima hrvatskih registracijskih oznaka upravljali su državljani Republike Hrvatske, a protiv počinitelja podnesene su prijave na temelju članka 80. stavak 1., točka 51., Zakona o trošarinama te je utvrđena naplata trošarine na plinsko ulje za pogon u ukupnom iznosu od 30.750,00 kuna.

Također istoga dana, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, u spremniku teretnog vozila u vlasništvu pravne osobe, utvrdili su prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje. Protiv počinitelja podnesena je prijava na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama, a za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 do 1.000 000,00 kuna za pravnu osobu i novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Uz prijavu o počinjenom prekršaju odjelu za carinsko upravni postupak podnesen je i zahtjev za naplatu trošarine na naftne derivate u iznosu od 61.500,00 kuna.



Pisane vijesti