Spriječen nezakonit unos mineralne vode, cigareta te su pokrenute prekršajne prijave zbog nenamjenske uporabe označenih plinskih ulja

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/omvdnh_10861.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 18. srpnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na Carinskoj ispostavi Rupa, carinski su službenici otkrili pokušaj krijumčarenja 21.888,00 litara mineralne vode. Naime, na robnom terminalu Rupa, carinski službenici su prilikom detaljnog pregleda teretnog vozila, slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije, utvrdili da se u vozilu, koje je deklarirano kao prazno, u predjelu prikolice nalazi neprijavljena roba : mineralna voda „Radenska“ Classic 1,5L, PET 1/6, 32 palete (14.592 boce) odnosno 21.888,00 litara. Vrijednost neprijavljene robe procijenjena je na iznos od 4.000,00 EUR-a. Protiv navedenog vozača pokrenuta je prijava na temelju članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a spomenuta roba je privremeno oduzeta.


Dana 18. srpnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici pronašli su skriveno 15.600 komada cigareta marke „Rodeo“.. Detaljnim pregledom teretnog vozila bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske pronađeno je u putnim torbama 1.600 komada,zatim skriveno u motoru 4.800 komada te 4.000 komada ispod zadnjeg sjedišta. Ukupna vrijednost pronađenih cigareta je 5.200,00 kuna. Protiv navedenog vozača podnesena je prijava o počinjenom prekršaju na temelju članka 240. stavak 1. točka 02. Carinskog zakona te je izrečena kazna od 4.000,00 kuna, dok su cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske.


Dana 18. srpnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage sukladno redovnom mjesečnom planu rada Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su četiri prekršajne prijave protiv jedne fizičke i tri pravne osobe na temelju Zakona o trošarinama.
Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva i to u četiri radna stroja hrvatskih registracijskih oznaka kojim su upravljali državljani Republike Hrvatske, utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za grijanje i plinskog ulja obojanog plavom bojom. Protiv počinitelja podnesene su prijave na temelju članka 80. stavak 1., točka 51., Zakona o trošarinama. Ujedno Odjel za carinsko upravni postupak Carinarnice Zagreb podnio je i zahtjev za naplatu trošarine za navedeno u ukupnom iznosu od 61.600,00 kuna.



Pisane vijesti