Smjernice za carinsku vrijednost

Slika /8824/Slika - ostale informacije.jpg

Ažuriranje smjernica za carinsku vrijednost iz područja transakcijske vrijednosti (posljednja prodaja) te tantijema i licencijskih naknada.

Smjernice za carinsku vrijednost iz područja transakcijske vrijednosti (posljednja prodaja) te tantijema i licencijskih naknada ažurirane su i objavljene na stranicama Komisije.
Novosti koje donose izmijenjene smjernice odnose se uglavnom na dio transakcijske vrijednosti gdje se izbacuje pojam domaće podaje (prodaja između dvije EU osobe) i pojašnjava se da zemlja u kojoj je izvršena prodaja ne utječe na razumijevanje pojma „prodaja za izvoz u zemlju uvoza“.
Ujedno se pojašnjava pojam transakcije i stvarne prodaje.

Druga značajna stvar koja je bolje pojašnjena u smjernicama je prodaja u carinskom skladištu (članak  128. st. 2. PUCZU) gdje je jasno definirano koja se prodaja smatra relevantnom za utvrđivanje carinske vrijednosti. Primjeri su izmijenjeni na način da su korigirani i dodani su novi kojima se sad pokrivaju sve najčešće situacije.

U dijelu tantijema i licencijskih naknada nema značajnih promjena osim što je na kraju dokumenta dodana još jedna točka s praktičnim primjerima.
 
Neslužbeni prijevod smjernica dostupan je na linku: https://carina.gov.hr/propisi-i-sporazumi/carinska-tarifa-vrijednost-i-podrijetlo/carinska-vrijednost/smjernice-i-drugi-dokumenti-komisije-4269/smjernice-ek-za-carinsku-vrijednost/4062
 
 

Pisane vijesti