Sastanak o regionalnoj suradnji carinskih službi

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1982_201412101022540679.jpg
  • Slika

Domaćin još jednog u nizu sastanaka o prekograničnoj suradnji carinskih službi Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji je održan 9. prosinca bila je Uprava carina Srbije. Tim povodom Beograd su posjetili čelnici carinskih uprava iz okruženja sa svojim najbližim suradnicima.

Direktor Uprave carina Miloš Tomić je u pozdravnoj riječi istaknuo značaj regionalne suradnje rekavši da je svim zemljama u interesu da njeguju suradnju sa susjedima, jer se tako postižu daleko bolji rezultati u sprječavanju svih vrsta zlouporaba: ''Nijedna služba se ne može sama boriti protiv pojave kakva je ilegalna trgovina, jer je to fenomen koji uključuje elemente organiziranog kriminala, zbog čega je potrebno poboljšati sustav kontrole i koordinaciju svih tijela koji se time bave i to ne samo u zemlji nego i šire, a uspjeh se može očekivati samo ukoliko sve nadležne službe aktivno surađuju.''
Upravo je zbog toga značajno da se ne zanemari suradnja sa zemljama regije, s čim su se složili i predstavnici carinskih službi BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Ukazujući na moguće prepreke i zastoje u pregovorima zbog nemogućnosti primjene traženih EU standarda, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Republike Hrvatske Zlatko Grabar podsjetio je da su zadaci carinskih službi u EU izuzetno kompleksni i zahtjevni, te da je dobra priprema u pretpristupnom razdoblju ključ uspješnog funkcioniranja unutar Carinske unije. On je pozdravio dosadašnju suradnju s carinskim službama BiH, Crne Gore i Srbije i izrazio spremnost za nastavak pružanja stručne potpore susjedima na njihovom putu prema članstvu u EU.

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dr.sc. Miro Džakula je istaknuo da ne treba postojati bilo kakva zapreka za suradnju, jer se na taj način ujedinjuju resursi zemalja i povezuju ljudi koji trebaju razmjenjivati informacije radi učinkovitijeg reagiranja.

Ispred carinske službe Crne Gore skupu se obratio direktor Vladan Joković koji je naglasio da su carinske uprave iz regije predano fokusirane na borbu protiv organiziranog kriminala i dodao: "Sastanak u Beogradu predstavlja dodatni impuls daljnjem snaženju regionalne suradnje u borbi protiv svih oblika krijumčarenja, carinskih prijevara i drugih nelegalnih aktivnosti."

Zajednički zaključak sudionika sastanka je da kriminal ne poznaje granice, zbog čega će realizacija projekta elektroničke razmjene podataka sa susjednim zemljama biti nastavljena nesmanjenim intenzitetom. Od vitalne je važnosti da se učini sve kako bi se zaštitila sigurnost građana čitave regije, a preduvjet za to je produbljivanje suradnje i postizanje konkretnih dogovora u vezi s budućim zajedničkim akcijama carinskih službi susjednih država.



Pisane vijesti