Sastanak carinskih službi država Kvadrilaterale (Q4) – Slovenije, Italije, Hrvatske i Mađarske u Izoli

Slika /8431/Q4-groupd_photo.jpg

Predstavnici Carinske uprave Ministarstva financija RH sudjelovali su na godišnjem sastanku carinskih službi država Kvadrilaterale 6. ožujka 2020. u Izoli, Republika Slovenija,  na kojem su predstavili prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Sastanak se tradicionalno održava jednom godišnje, a ove godine domaćin je bila Slovenija. Sastanci imaju za cilj da se na upravljačkoj razini carinskih službi susjednih država članica EU (format Kvadrilaterale – Slovenija, Italija, Mađarska i Hrvatska) raspravi tekuća carinska problematika koja ima poveznice i utjecaj u svakoj od te četiri države, kako ona bitna na EU razini, tako i na nacionalnoj razini, te da se razmotre eventualna moguća rješenja za iste probleme, zajednička stajališta ili daljnje jačanje suradnje i razmjene informacija.
Ove godine na dnevnom redu bili su: status razvoja sustava e-trgovine, suradnja u borbi protiv trošarinskih prijevara, informacije sa sastanaka carinskih skupina V 4 formata (zemalja Višegradske skupine gdje je član Mađarska, a Hrvatska, Slovenija i Italija sudjeluju kao promatrači), problemi umanjivanja carinske vrijednosti, zajedničke carinske operacije te iskustva i postupanja vezana za nalaze i izvješća inspekcije DG BUDGET-a o umanjivanju carinske vrijednosti, koje su provedene u sve četiri države.
Sastanak je protekao uspješno i potvrdio smisao razmjene iskustava i informacija u suočavanju sa zajedničkim problemima i izazovima.

Pisane vijesti