„ Roba dvojne namjene - izvozna kontrola, regulativa i automatizacija uredskog poslovanja tijela državne uprave“

Slika /arhiva/Slike/Novosti/DSC04267a2_thumb.jpg

 

        Od 20.-22. rujna 2006. godine u Republici Mađarskoj, Budimpešti održan je u prostorima Centra za obuku Svjetske carinske organizacije, treći dio seminara o izvoznoj kontroli robe dvojne namjene pod nazivom: „ Roba dvojne namjene – izvozna kontrola, pravna regulativa i automatizacija uredskog poslovanja tijela državne uprave“.

        Seminar su zajedno organizirali Ministarstvo vanjskih poslova Republike Mađarske i „SIPRI“ (Štokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja iz Štokholma, Švedska) kao dio programa potpore država članica Australske skupine onima koji to žele postati. Uz predstavnike zemlje domaćina i organizatora iz Švedske, „SIPRI“, seminaru su prisustvovale i delegacije Poljske, Njemačke, SAD, Austrije, Bugarske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Republike Hrvatske.

        Australska skupina koju danas čini 35 zemalja članica, a čija članica se uskoro sprema postati i RH je politički sporazum, a ne međunarodno pravno obvezatan sporazum koji promiče potrebu da se kroz europsko i nacionalno zakonodavstvo reguliraju pravila koja će na najmanju moguću mjeru svesti rizik od širenja agensa za kemijski i biološki rat. U sklopu sporazuma nadzire se proizvodnja, skladištenje i promet ukupno 54 kemikalije, sadržane u posebnom kontrolnom popisu koji je sastavni dio sporazuma. Taj popis sadrži također kemikalije dvojne namjene, opremu, pribor i tehnologiju vezanu za proizvodnju i trgovinu kemijskim oružjem, biljne i životinjske patogene, biološke agense i biološku opremu dvojne namjene.

        Cilj ovog trećeg seminara je bio nastavak aktivnosti koje su bile usmjerene na uspostavljanje i unaprjeđenje zakonskog, institucionalnog i ljudskih okvira nacionalnih sustava nadzora izvoza robe dvojne namjene u zemljama regije.

        Poseban naglasak je stavljen na simulaciju rada sa softwerskim sustavom „TRACKER“ (tragač) koji će uskoro biti implementiran u nadležna ministarstva RH, a dio je donacije Vlade SAD, Vladi Republike Hrvatske u sklopu programa „EXBS“, programa koji se sprovodi u svrhu potpore i pomoći na sigurnosti i zaštiti granice i izvozne kontrole u RH, putem Veleposlanstva SAD u Zagrebu.

        Program „TRACKER“ izmjenjivanjem informacija na elektronski način, putem e-maila bitno će utjecati na kvalitetu i brzinu komuniciranja u cilju provjere opravdanosti zahtjeva podnositelja za izdavanjem rješenja za izvozom robe dvojne namjene, ali i provjere ostalih važnih čimbenika u lancu koji su presudni prilikom donošenja odluke (kupac, vrsta robe, krajnji korisnik, procjene rizika itd.)

        Nositelj programa za implementaciju „TRACKER“ biti će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a ostali korisnici koji će biti umreženi u sustav biti će MUP, MVP, MF-CU, i ostala ministarstva, agencije i državni zavodi po potrebi.

 
 

 



Pisane vijesti