Republika hrvatska i EU: Konvencija o zajedničkom provoznom postupku i konvencija o pojednostavljenju formalnosti u trgovini

Slika /arhiva/Slike/Novosti/zz33nh_11771.jpg

Konvencija o zajedničkom provoznom postupku je Konvencija koju su sklopile zemlje Europske ekonomske zajednice (sada zemlje članice EU) i EFTA zemlje 1987.godine, a kojom se utvrđuju mjere za prijevoz robe u provozu (tranzitu) između zemalja članica EU i zemalja EFTA-e i koja se danas primjenjuje u 31 zemlji.

Tijekom pregovaračkog procesa za pristupanje RH u EU, Republika Hrvatska je, nakon brojnih analiza prednosti i nedostataka, ali i obveza koje proizlaze iz pregovaračkog procesa, u ožujku 2006. godine formalno iskazala interes za pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini (JCD Konvencija), a koje je prihvaćeno od strane EU/EFTA Zajedničkog odbora te je time Republika Hrvatska od listopada 2006. godine dobila status promatrača.

Od odobravanja statusa promatrača Republika Hrvatska je kontinuirano radila na ispunjavanju svih propisanih uvjeta za pristupanje Konvenciji, a koji uključuju prilagodbu nacionalnog carinskog zakonodavstva u području provoza, prijevod na nacionalni jezik Konvencije o zajedničkom provoznom postupku i Konvencije o pojednostavljenim formalnostima u trgovini, uporabu JCD-a, upoznavanje i primjenu provoznih procedura, uključujući NCTS, uspostavu sustava garancija koji je u skladu sa zakonodavstvom zajedničkog provoza, primjenu odredaba o pojednostavljenju u željezničkom prometu, uspostavu sustava za razmjenu tehničkih informacija, zajedničku suradnju na području naplate i utvrđivanja duga, te informiranje gospodarstvenika i javnosti o uporabi zajedničkog tranzita i njegovih prednosti.

Pripreme Ministarstva financija Carinske uprave za pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini, predstavnici EK i EFTA su višekratno provjeravali putem promatračkih misija, dok je na posljednjoj EU/EFTA Evaluacijskoj misiji, održanoj u razdoblju 14.  do 18. studenoga 2011., tijekom koje je obavljen niz provjera i sastanaka, kako sa carinskim stručnjacima Ministarstva financija Carinske uprave, tako i s predstavnicima gospodarstva (špeditera, korisnika pojednostavnjenja, prijevoznika, bankarskog sektora i dr.),  potvrđeno da je Republika Hrvatska spremna za pristupanje Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini, te je naglašeno kako je planirani datum pristupanja  01. srpnja 2012. godine.

Isto je i formalno potvrđeno u Bruxellesu dana 19. siječnja o.g, kada je na EU/EFTA Zajedničkom odboru, i u nazočnosti visokih predstavnika svih zemalja članica EU i EFTA-e, jednoglasno odlučeno da se RH pozove da pristupi Konvenciji o zajedničkom provoznom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini s datumom 1. srpnja 2012. godine.



Pisane vijesti