Radionica „Provozni postupci u Europskoj Zajednici i NCTS“ u Loprivnici

Radionica „Provozni postupci u Europskoj Zajednici i NCTS“ u Koprivnici

 

 

Jedna od planiranih aktivnosti NCTS projekta je edukacija djelatnika svih carinarnica i zainteresiranih  gospodarstvenika na temu „Provozni postupci u EU i NCTS“. S tim ciljem  projektni NCTS tim je formirao i pripremio dva edukacijska tima koja će tijekom svibnja obići sve Carinarnice odnosno regionalne obučne centre i provesti planiranu edukaciju.

 

Prva u nizu edukacija održana je u  prostorijama regionalnog carinskog centra za obuku  u Carinarnici Koprivnica od 23.do 26 travnja 2007. Radionica je predstavljala prvi korak u edukaciji djelatnika Carinarnice Koprivnica i Carinarnice Varaždin o provoznim postupcima koji se primjenjuju u EU i o osnovama NCTS sustava. Polaznici ovog četverodnevnog  edukacijskog programa bili su 35 iskusnih djelatnica i djelatnika koji se direktno ili indirektno bave provoznim postupcima .

 

Na samom početku polaznici su upoznati sa NCTS projektom, njegovim ciljevima,sadržajem,  trenutnim stanjem i budućim aktivnostima.

 

Tijekom četiri dana obrađene su najznačajnije teme iz područja provoznih postupaka koji se primjenjuju u EU i koji će se primjenjivati i kod nas. Između ostalih obrađene su slijedeće teme:

-provozni sustav EU, „zajednički provoz“ i „provozni postupak Zajednice“, provedba provoznih postupaka u EU, jamstveni sustav, nastanak carinskog duga, međusobna pomoć u naplati duga, administracija klijenata, služba pomoći korisnicima NCTS-a (Help deska), referentni podaci u NCTS, informatički aspekti NCTS-a, elektronske poruke u NCTS, postupak u slučaju nedostupnosti informatičkog sustava i dr. 

 

Kako su polaznike radionice činili iskusni carinski djelatnici i najvrsniji poznavatelji provoznih postupaka iz ove dvije carinarnice nimalo ne čudi što su polaznici cijelim tijekom trajanja  pokazivali visok stupanj interesa i aktivno sudjelovali u radionici kroz rasprave i pitanja doprinoseći uspješnom odvijanju same edukacije.

 

Edukacijom u Carinarnici Koprivnica projektni tim NCTS započeo je niz edukacija o provoznim postupcima u EU  koji će obuhvatiti sve carinarnice i biti okončan krajem svibnja u Carinarnici Dubrovnik. 

 

 



Pisane vijesti