Radionica na temu ilegalna trgovina gmazovima na području zemalja EU i susjednih zemalja

U vremenskom razdoblju od 27. siječnja do 29. siječnja 2009. godine održana je radionica na temu „Ilegalna trgovina gmazovima na području Europske Unije i susjednih zemalja“ u Tarvisu, Republika Italija. Radionica je za cilj imala jačanje operativne sposobnosti zemalja Europske Unije, te poboljšanje kako međunarodne tako i među-institucionalne suradnje svih zemalja sudionica vezano uz problematiku nelegalne trgovine zaštićenim vrstama koje pokriva CITES Konvencija, osobito gmazovima svih vrsta.

Nužnost ovakvog skupa javila se iz činjenice sve većeg broja zapljena i pokušaja nelegalnog unosa na teritorij zemalja Europske Unije. Nositelj projekta i sam organizator je TRAFFIC Europe koji se financira iz projekta EU-TWIX Europske Unije uz suorganizaciju talijanske službe Corpo Forestale dello Stato, koja nadležna za zaštitu prirode.

U radu radionice sudjelovali su predstavnici carine, policije i zaštite prirode iz zemalja koja su najviše „pogođene“ ilegalnom trgovinom zaštićenim vrstama, bilo kao zemlja odredišta ili zemlja tranzita takvih slučajeva. Te zemlje su Njemačka, Belgija, Francuska, Engleska, Škotska, Nizozemska, Austrija, Italija, Mađarska, Slovenija, Bugarska, te Švicarska i Hrvatska kao susjedne zemlje.

Predstavnici pojedinih službi svih zemalja koji se bave navedenom problematikom tijekom dvodnevne radionice iznijeli su svoja operativna saznanja, razmijenili informacije o modelima krijumčarenja te načinima otkrivanja takvih aktivnosti u svrhu učinkovitije borbe i suzbijanja takvog oblika nelegalne trgovine.



Pisane vijesti