Pula, Slavonski Brod, Dubrovnik : Zbog carinskih prijevara pokrenuti postupci protiv prekršitelja

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/eotqtx_10721.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 01. srpnja 2011. godine, Carinarnica Pula izvršila je uništenje robe pod carinskim nadzorom i to: 11.280 pari obuće za plažu za djecu i odrasle, pod trgovačkim nazivom „Slipper“, zbog povrede industrijskog dizajna, na način da je predmetna obuća strojno uništena, mljevenjem i prešanjem. Naime, dana 25. svibnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula na Carinskoj ispostavi Buje je temeljem operativne analize rizika od strane carinskih službenika utvrđeno postojanje sumnje da se sa robom smještenom po skraćenoj JCD- i, čiji je pošiljatelj bilo društvo iz Kine, a primatelj navedene robe pravna osoba iz Buja, povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva. U koordinaciji Carinske ispostave Buje i Središnjeg ureda Carinske uprave,  sukladno članku 11. Uredbe o provedbi carinskih mjera u vezi s robom za koju postoji sumnja da povrjeđuje određena prava intelektualnog vlasništva, obaviješten je nositelj prava, te je na temelju podnesene obavijesti Središnji ured, a na zahtjev nositelja prava zastupanog po Odvjetničkom uredu iz Zagreba, donio Rješenje o privremenom zadržavanju robe zbog sumnje u povredu industrijskog dizajna, što je i naknadno potvrđeno od strane nositelja prava, te je temeljem zahtjeva istog, donijeto Rješenje Carinarnice Pula, kojim se odobrava uništenje predmetne robe pod carinskim nadzorom.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za provjere, provodeći mjere carinskog nadzora, podnijeli su prijave o počinjenom prekršaju temeljem članka 241. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona, protiv tri fizičke osobe iz Slavonskog Broda zbog neistinitog deklariranja carinske vrijednosti i podrijetla robe. Naime, navedene su fizičke osobe putem JCD-e prijavile robu carini, no pritom su neistinito deklarirale carinsku vrijednost i podrijetlo robe, pa je stoga carinski dug obračunan u iznosu manjem od propisanog u ukupnom iznosu od 23.637,29 Kn.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za provjere, provodeći mjere carinskog nadzora, podnijeli su prijavu o počinjenom prekršaju po članku 13. stavku 2. točke 1. Zakona o posebnom porezu na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, protiv trgovačkog društva iz Trogira, zbog nezakonitog davanja drugom na uporabu plovila u vlasništvu navedenog trgovačkog društva, a kojem je putem mjesno nadležne carinarnice rješenjem odobren uvoz plovila uz neplaćanje posebnog poreza u svrhu obavljanja djelatnosti iznajmljivanja plovila.
 

Pisane vijesti