Proveden koordinirani nadzor nelegalnog klanja stoke

  • Slika /4196/Glavna slika.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Službenici Ministarstva poljoprivrede, Sektora veterinarske inspekcije i službenici Ministarstva financija, Carinske uprave, Služba za mobilne jedinice su dana 17. lipnja 2016. godine na području Zagrebačke županije proveli nadzor nekontroliranog klanja stoke.
 

Cilj nadzora bio je usmjeren na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke. Pojačane mjere nadzora provodile su se na lokacijama za koje je postojala osnova sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa te obavljanja registrirane djelatnosti.

Tijekom nadzora u jednoj klaonici je zatečeno meso koje potječe od životinja bez provedenog propisanog ante mortem pregleda životinja prije klanja i bez provedenog post mortem pregleda trupova zaklanih životinja poslije klanja. Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi vlasniku klaonice je naređeno da neškodljivo ukloni meso i pripadajuće organe zatečene u komori za hlađenje i to: 6 rasječenih trupova od svinja, od kojih su od 4 svinje guljene polutke, a od 2 svinje šurene polutke s pripadajućim organima.

Isto tako, temeljem naloga Prekršajnog suda izvršena je pretraga kuće i drugih prostorija te prijevoznih sredstava kojima se koristi hrvatski državljanin. Prilikom pretrage pronađene su dvije rashladne komore u kojima se je nalazila veća količina mesa i mesnih prerađevina. U konkretnom slučaju utvrđeno je da fizička osoba obavlja djelatnost klanja odnosno prijevoza stoke, a da isto nije registrirala sukladno važećim zakonskim odredbama te su izdani optužni prijedlozi i prekršajni nalozi kao i upravna mjera zabrane obavljanja djelatnosti. Isto tako prostori koji su se koristili za obavljanje nelegalne djelatnosti kao i ukupno 8 komada strojeva i alata koji se koristili u obradi mesa su zapečaćeni te je oduzeto 773,50 kg mesa i proizvoda od mesa, a istom je izdano Usmeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti.
 

Pisane vijesti