Priopćenje za medije

  

        Povodom upućenog javnog pisma potpisanog od strane određenog broja otpremnika i uvoznika, a u svezi carinjenja na graničnim prijelazima, u nastavku dajemo slijedeće priopćenje.

        Povodom pokrenute inicijative od strane Hrvatske gospodarske komore, a u svrhu doprinosa Ministarstva financija, Carinske uprave ubrzanju protočnosti robnoga prometa i olakšavanja poslovanja hrvatskoga gospodarstva, te smanjenju prometnih gužvi u gradovima ali i smanjenju pritiska na unutarnje robne ispostave, Carinska uprava u proteklom je razdoblju izvršila izmjene Uredbe o unutarnjem ustrojstvu čime su se stekli preduvjeti za početak robnog carinjenja na graničnim prijelazima.

        Napominjemo pritom da je Carinska uprava o aktivnostima koje će uslijediti, upoznala sve zainteresirane strane. Održano je više zajedničkih radnih sastanaka sa predstavnicima HGK, Udrugama uvoznika i izvoznika, otpremnika, te sa predstavnicima inspekcijskih službi koje djeluju na graničnim prijelazima. Sudionici navedenih sastanaka upoznati sa sa inicijativom HGK, kao što su upoznati i sa aktivnostima koje provodi Carinska uprava u pogledu stvaranja preduvjeta za početak robnog carinjenja na graničnim prijelazima. Navedena aktivnost pozdravljena je od strane hrvatskih gospodarstvenika ali i otpremnika, te svih sudionika navedenih sastanaka.

        Kako su se u međuvremenu svi preduvjeti za početak rada carinjenja na graničnim prijelazima ispunili, među prvima je sa robnim carinjenjem krenula Carinarnica Zagreb, Carinska ispostava Bregana, a potom i Carinarnica Krapina putem CI Krapina, a od 01. kolovoza 2007. godine, sa navedenom aktivnostima krenuti će i Carinske ispostave Bajakovo i Rupa.

        Naglašavamo pritom da iste počinju s radom kao robno granične ispostave za carinjenje lakopokvarljive robe iz poglavlja 1 – 24 Carinske tarife, s radnim vremenom od 0 - 24 sata svih sedam dana u tjednu.

        Određivanje navedenih graničnih prijelaza za robno carinjenje izvršeno je temeljem uvida u Informacijski sustav Carinske uprave, procijenom analize rizika, te najčešće korištenim prometnim koridorima. Ovime će se omogućiti blagovremena opskrba domaćeg tržišta spomenutom osjetljivom robom, bez zadržavanja, na i inače preopterećenim robnim ispostavama u unutrašnjosti zemlje.

        Napominjemo da je određivanje mjesta gdje će se provesti određeni carinski postupak u nadležnosti carinarnica, sukladno odredbama članka 50. Carinskog zakona, kojime je u stavku 1. točka a) izrijekom propisano da je osoba koja je unijela robu u carinsko područje Republike Hrvatske, obvezna robu prevesti putem i na način koji odredi carinarnica, i to do naznačene carinarnice ili drugog mjesta koje odobri carinarnica.

SLUŽBENICA ZA INFORMIRANJE-GLASNOGOVORNICA

Sanja Crnković          



Pisane vijesti