Primjena nove regulative nadzora uvoza ribe i ribljih prerađevina u europsku uniju od 01. siječnja 2010. godine

Dana 01. siječnja 2010. godine stupaju na snagu odredbe iz Uredbe Vijeća EEZ br. 1005/2008 kojom se utvrđuje sustav Zajednice za sprječavanje i zaustavljanje nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova, kao i prateće Uredbe za primjenu iste. Njima se uvodi obveza izdavanja Certifikata koji potvrđuju zakonitost ulova za sve riblje proizvode koji se uvoze u Europsku uniju iz trećih zemalja.

Kako Republika Hrvatska ima status treće zemlje u odnosu na Europsku uniju, primjena novih pravila ima za posljedicu uvođenje ovoga certifikata, bez kojega od 01. siječnja 2010. godine neće biti moguć uvoz ulovljene ribe ili prerađevina od ribe u zemlje članice EU.

Za provedbu izdavanja Certifikata, koji moraju pratiti svaku pošiljku ribe i ribljih proizvoda, nadležna je Uprava za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te se za sve informacije može obratiti istoj. Sustav izdavanja certifikata može se testirati na WEB stranici www.ribarstvo.hr, a ujedno se može pribaviti poseban praktični vodič radi provedbe odgovarajućega postupanja.
 
Za sve informacije korisnici se mogu obratiti na kontakte koji su navedeni u  ovome praktičnom vodiču.



Pisane vijesti