Carinska uprava uspješno zaključuje 2009. godinu

ODNOSI S JAVNOŠĆU

Carinska uprava kao institucija otvorena za javnost, koja javnosti neposredno pruža potrebne informacije kontinuirano jača odnose s javnošću u cilju  jačanja povjerenja javnosti u carinu kao važnu, uslugama usmjerenu, stručnu, pouzdanu i nepristranu organizaciju koja djelotvorno i učinkovito vrši svoj zadatak zaštite društva i gospodarstva od krijumčarenja i prijevara, prijetnji okolišu, kulturnoj baštini i drugoj imovini, kao i u cilju provođenja jedne od mjera u borbi protiv korupcije.
Primjenjujući smjernice „Customs blueprints – Pathways to modern customs“ („Carinske smjernice – Put ka suvremenoj carini“) putem kriterija, donijetih na temelju najboljih praksa rada u Europskoj uniji, prema kojima carinske službe mogu mjeriti svoju vlastitu operativnu sposobnost u odnosu na  „Odnosi s javnošću i komunikacije“ predstoji nam u narednom razdoblju razvoj službe u dijelu vanjske komunikacije sa širom javnosti i ključnim sudionicima u svrhu boljeg shvaćanja važnosti uloge carine, ističući pritom konkretne rezultate carinske službe.
Tijekom 2009. godine putem web stranica Carinske uprave www.carina.hr javno smo objavljivali sve zakonske i podzakonske akte kojima se propisuje djelovanje carinske službe.
Kako bi na dostupan i pregledan način osigurali potpunu, pravodobnu i jasnu informaciju u komunikaciji s građanima i medijima na navedenoj web stranici otvorili smo link Odnosi s javnošću, na kojem se putem propisanog obrasca „Pitajte glasnogovornika“ omogućuje svim građanima koji sudjeluju u carinskim postupcima, kao i onima koji će tek sudjelovati, odnosno onima koji su zainteresirani za rad Carinske uprave, postavljanje upita na koja se u primjerenom roku dostavljaju odgovori sa stručnim pojašnjenjima carinskih propisa, a najčešće postavljena pitanja i odgovori objavljuju se na podlinku Pitanja i odgovori. Tako je putem navedenih stranica tijekom 2009. godine  ukupno zaprimljeno 1.110 upita, a na koje je odgovoreno u najkraćem mogućem roku.


AKTIVNOSTI U PODRUČJU UNUTARNJEG NADZORA I KONTROLE

 Tijekom 2009. godine Carinska uprava nastavila je s kontinuiranim provođenjem mjera unutarnjeg nadzora i kontrole rada svih ustrojstvenih jedinica u pogledu pravilne, pravodobne i zakonite primjene carinskih, trošarinskih, vanjskotrgovinskih, deviznih, poreznih i ostalih propisa u cilju otklanjanja nepravilnosti i ujednačavanja rada svih ustrojstvenih jedinica na teritoriju Republike Hrvatske.
 Poseban naglasak mjera i aktivnosti Carinske uprave tijekom 2009. godine bio je usmjeren je na suzbijanje korupcije. Administrativnim jačanjem kapaciteta i reorganizacijom Službe za unutarnji nadzor i kontrolu Carinska uprava iskazala je volju i spremnost na ulaganje kratkoročnih i dugoročnih napora u sprečavanju i suzbijanju korupcije, odnosno stvorene su kvalitetne pretpostavke za provođenje mjera iz Antikorupcijskog programa.
 Provodeći kontinuirano postupke za utvrđivanje činjenica i okolnosti mjerodavnih za ocjenu zakonitosti postupanja carinskih službenika, odnosno za ocjenu postojanja povreda službene dužnosti, te pripremom stručnih podloga za podnošenje prijava ili zahtjeva za pokretanje prekršajnih, kaznenih ili stegovnih postupaka zbog povrede carinskih, trošarinskih, poreznih i drugih propisa od strane carinskih službenika, Carinska uprava je podigla razinu svijesti o štetnosti korupcije, te utjecala na rizik pojavnosti korupcije, na svim razinama njenog upravljanja i djelovanja.


ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI

Tijekom 2009. godine Carinska uprava je nastavila sa daljnjim normativnim aktivnostima usmjerenim usklađivanju propisa hrvatskog carinsko-pravnog sustava sa europskim carinskim propisima, odnosno u cilju ispunjavanja obveza preuzetih u okviru poglavlja 29. Carinska unija. Naime, hrvatski carinsko-pravni sustav, čiji su temeljni propisi: Carinski zakon (NN, 78/99 do 60/08), Uredba za provedbu Carinskog zakona (NN, 161/03 do 70/08), Uredba o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine (NN, 5/07) i Pravilnik o uporabi obrazaca pri provedbi Carinskog zakona (NN, 176/03) dostigao je visok stupanj prilagodbe europskome carinskom sustavu.
Daljnje usklađivanje zakonodavstva ostvareno u 2009. godini uključuje donošenje Zakona o izmjeni Carinskog zakona (NN, 45/09) te Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona (NN, 76/09).
Isto tako donesen je važan zakon za rad carinske službe i to Zakon o carinskoj službi (N.N. 83/09). Razlog za donošenje cit. Zakona je usklađivanje hrvatskog carinskog sustava i položaja carinske službe u cjelini sa carinskim sustavom Europske unije i položajem carinskih službi u Europskoj uniji, proširenje ovlasti carinskih službenika, kao i učinkovitiji rad carinske službe, jasno određivanje prava, obveza i odgovornosti carinskih službenika.
Donošenjem Zakona višeznačno se utječe na smanjivanje korupcijskih rizika kroz jačanje ovlasti carinskih službenika u svrhu otkrivanja carinskih i drugih prekršaja, kao i drugih kaznenih djela počinjenih kršenjem carinskih i drugih propisa čija je provedba stavljena u nadležnost Carinske uprave. Isto tako postići će se efikasnije suzbijanje kriminalnih radnji, svih oblika prijevara, krijumčarenja, pranja novca i sive ekonomije, sprječavanje zlouporabe financijskog sustava Republike Hrvatske u svrhu izbjegavanja mjera carinskog nadzora kao i zaštita cjelovitosti državne granice, zaštite intelektualnog vlasništva, kulturnih dobara, zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta kao i nadzora nad robom dvojne namjene.
U cilju usuglašavanja našeg nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije u području trošarina donesen je Zakon o trošarinama (N.N. 83/09) koji stupa na snagu 1. siječnja  2010. godine.
Stupanjem na snagu predmetnog  Zakona primjenjivati će se sve njegove odredbe, osim onih čija je primjena uvjetovana pristupom Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.
Zakonom  o trošarinama  uređuje se novi sustav oporezivanja trošarinama alkohola i alkoholnih pića (uključujući pivo), duhanskih proizvoda, energenata (uključujući prirodni plin, ugljen i koks) i električne energije, a koji se proizvode ili uvoze i puštaju u potrošnju na području Republike Hrvatske. Zakon sadrži definicije predmeta oporezivanja, pravila za proizvodnju, skladištenje, kretanje i nadzor tih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine.
Nakon donošenja Zakona o trošarinama intenzivirale su se aktivnosti na izradi Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama i Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi, a koji će stupiti na snagu danom objave u Narodnim novinama.
Obzirom na sve gore navedene aktivnosti koje su se provodile tijekom 2009. godine, a u cilju pripreme organizacije svih navedenih poslova, Carinska uprava je izradila prijedlog Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici 26. veljače 2009. godine, te je objavljena u Narodnim novinama br. 29/09. Izmijenjena organizacijska struktura pridonijet će efikasnijem obavljanju poslova iz djelokruga rada carinske službe, a osobito radi povećanja ovlasti carinskih službenika i novih zadaća koje se postavljaju pred stručne Službe i druge ustrojstvene jedinice Carinske uprave.


AKTIVNOSTI U PROVOĐENJU IZOBRAZBE CARINSKIH SLUŽBENIKA

Izobrazba carinskih službenika provodi se kontinuirano prema Godišnjem obrazovnom planu za službenike Ministarstva financija Carinske uprave u Carinskom centru za obuku u Zagrebu i regionalnim centrima po carinarnicama na cijelom području Republike Hrvatske, a obuhvaćena su sva stručna područja carinske djelatnosti: Carinski sustav, Carinski postupci, Zaštita prava intelektualnog vlasništva, Trgovinski i devizni sustav, Carinska tarifa, Carinska vrijednost, Poznavanje robe, Odredbe o porezu na dodanu vrijednost, Posebni porezi, Nadzor, Suzbijanje krijumčarenja i prijevara, Provedba CITES konvencije, Roba dvojne namjene, Procjena rizika, NCTS, IT, Suzbijanje korupcije, te Integrirano upravljanje granicom – međuagencijska suradnja.
Posebno valja istaknuti da se u suradnji sa Centrom za stručno osposobljavanje i usavršavanje Ministarstva uprave, USKOK-om, MUP-om i Ministarstvom pravosuđa provodi ciklus seminara po programu „Suzbijanje korupcije“, namijenjenih svim carinskim službenicima u borbi protiv ove nepoželjne društvene pojave. Svjesni važnosti ovog problema seminari su namijenjeni svim carinskih službenicima te će se u kontinuitetu nastaviti provoditi i iduće godine.


MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI I KORIŠTENJE PRETPRISTUPNE POMOĆI

• Privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju 29. Carinska unija
U sklopu pretpristupnih pregovora u poglavlju 29. Carinska unija, Glavna uprava za oporezivanje i carinsku uniju (DG TAXUD) Europske komisije 2. ožujka 2009. je provela je promatračku misiju čiji cilj je bio procjena napretka izgradnje carinskih sustava interkonektivnosti. Nakon provedene promatračke misije, Europska komisija je iznijela preliminarnu ocjenu da je Republika Hrvatska ostvarila odgovarajući napredak u izgradnji carinskih informacijskih sustava te potvrdila napredak u usklađivanju carinskog zakonodavstva i izgradnji potrebnih provedbenih kapaciteta za dosljednu i ujednačenu primjenu carinskih propisa. Nastavno na ovu kao i na prethodne promatračke misije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, a nakon što su pregovori u poglavlju 29. Carinska unija otvoreni u prosincu 2006. godine, na sastanku Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, održanom 2. listopada o.g. u Bruxellesu,  privremeno su zatvoreni pregovori u poglavlju 29. Carinska unija. Istovremeno, otvoreni su pregovori u Poglavlju 16. Porezi, u kojima Carinska uprava također sudjeluje u području neizravnih poreza, odnosno trošarina.
• Potpisan Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima
Dana 18. veljače 2009. godine u Moskvi potpisan je ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima. Svrha ovog ugovora je unaprjeđenje suradnje između carinskih službi Republike Hrvatske i Ruske Federacije te ispravna primjena carinskog zakonodavstva, efikasnija carinska kontrola i razmjena informacija a sve u cilju prevencije, istraživanja i suzbijanja nezakonitih aktivnost i olakšanja zakonite trgovine
• Održan sastanak direktora carinskih službi zemalja Kvadrilaterale
U Zagrebu je, 1. rujna 2009. godine, održan sastanak direktora carinskih službi zemalja Kvadrilaterale. Kvadrilaterala je regionalna inicijativa koja okuplja Republiku Hrvatsku, Republiku Mađarsku, Republiku Sloveniju i Talijansku Republiku i kojoj je cilj suradnja država članica u koordinaciji zajedničkih  interesa u pitanjima vezanim uz Europsku uniju, NATO kao i suradnja na različitim programskim područjima, između ostalih i koordinacija rada carinskih službi zemalja članica. Republika Hrvatska je članica ove inicijative od 2000. godine.
• Potpisana SELEC Konvencija
U Bukureštu je, 9. studenog 2009. godine, prigodom obilježavanja 10. godišnjice djelovanja SECI Centra, održana ceremonija potpisivanje Konvencije o osnivanju Centra  za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi - SELEC koja predstavlja pravni okvir kojim se uređuje suradnja između nadležnih tijela država stranaka Konvencije, a sklopljena je između država članica SECI Regionalnog centra te ista zamjenjuje SECI Ugovor. Ciljevi i zadaće SELEC Centra su pružanje potpore i jačanje koordinacije država članica u sprječavanju i suzbijanju kriminala kada takav kriminal uključuje ili bi mogao uključivati elemente prekogranične aktivnosti. Uz Republiku Hrvatsku članice SELEC Konvencije su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska i Crna Gora.
• Završena provedba projekta Phare 2005 „Interoperabilnost informatičkih sustava s carinskim sustavima EU-a“, te aktivnosti u projektu Phare 2006, te IPA 2007
Uspješno je završena provedba projekta Phare 2005 „Interoperabilnost informatičkih sustava s carinskim sustavima EU-a“ u okviru kojeg su razvijeni carinski informacijski sustavi interkonektivnosti i to Novi kompjuterizirani provozni postupak (NCTS),  Carinska tarifa Zajednice (TARIC) i Sustav nadzora kretanja trošarinske robe  - faza 2 (EMCS Phase 2) a koji su neophodni za razmjenu informacija sa tijelima EU i zemljama članicama, neposredno nakon pristupanja RH u punopravno članstvo. Istovremeno, početkom 2009. godine započela je provedba projekta Phare 2006 projekta „Integracija hrvatskih carinskih informatičkih sustava s Carinskim informatičkim sustavima EU” čija je svrha nastavak razvoja carinskih sustava interkonektivnosti. U okviru projekta razvijaju se sustavi: Gospodarski modul NCTS-a, Sustava kontrole izvoza (ECS), Sustav integriranog upravljanja tarifom (ITMS), EMCS faza 3 i Sustav CCN/CSI (Zajednička komunikacijska mreža/zajedničko sistemsko sučelje). Provedba projekta teče uspješno te se planira završiti sredinom 2010. godine.
U sklopu projekta IPA 2007 „Razvoj carinskog laboratorija“ uspješno je provedena natječajna procedura te je ugovorena nabava laboratorijske opreme potrebne za opremanje Carinskog laboratorija sukladno standardima i najboljom praksom EU. Isporuka i instalacija opreme očekuje se početkom prve polovine 2010. godine.
• Aktivno sudjelovanje u programima Zajednice Customs 2013 i Fiscalis 2013
Carinska uprava je i u 2009. godini nastavila s aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima programa Zajednice Customs 2013 i Fiscalis 2013. Tako je u okviru Customs 2013 realizirano više od 30 sudjelovanja na radionicama i seminarima te 23 radne posjete u države sudionice Programa i 6 radnih posjeta Carinskoj upravi.  U okviru Fiscalis 2013 programa realizirano je 5 sudjelovanja na seminarima, radionicama i radnim posjetima.

U 2009. godini nastavljene su aktivnosti na uvođenju istraživanja  INTRASTAT (statistika robne razmjene između zemalja članica Europske unije) u statistički sustav RH. Projekt INTRASTAT je zajednički projekt Državnog zavoda za statistiku i Carinske uprave.


ZNAČAJNIJE ZAPLJENE ROBA I AKTIVNOSTI U SUZBIJANJU KRIJUMČARENJA

Tijekom 2009. godine Carinska uprava je u okviru međunarodne suradnje (SECI Centar, OLAF, WCO, EUROPOL i s carinskim administracijama drugih zemalja) sudjelovala u provođenju i koordiniranju međunarodnih carinskih operacija i to:
- „DEMETER“ – usmjerena na praćenja  pošiljaka otpada te otkrivanja ilegalnih pošiljaka otpada;
- „PANDORA“ – usmjerena na nadzor kontejnerskog prometa u pomorskom i cestovnom prometu, te suzbijanje krijumčarenja;
- „ATLAS“ – usmjerena na sprječavanje krijumčarenja gotovine preko međunarodnih zračnih luka, te praćenje legalnih prijenosa gotovog novca u međunarodnom zračnom prometu;
- „BARTER“ – usmjerena na sprječavanje krijumčarenja opojnih droga tipa heroin i sintetičkih droga;
- „TROJAN HORSE“ – usmjerena na zaštitu intelektualnog vlasništva, odnosno suzbijanje krijumčarenja krivotvorenih i piratskih proizvoda;
- „MATTHEW II“ – usmjerena na sprječavanje krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda u cestovnom prometu;
- jednodnevna intenzivna operacija s ciljem suzbijanja nezakonite trgovine ugroženim vrstama divljih biljaka i životinja uvrštenih na Dodatke CITES Konvencije.

U 2009. godini ukupno je od strane carinske službe privremeno je oduzeto 8.798.655 komada različitih vrsta cigareta i 27,30 kg duhana namijenjenih crnom tržištu Republike Hrvatske i Europe. U istom razdoblju zaplijenjeno 156 kilograma različitih vrste droga.
Isto tako tijekom 2009. godine, ukupno je privremeno oduzeto nezakonito preko granice prenošene gotovine u protuvrijednosti od 1.119.680,64 €.
           Tijekom 2009. godine obavljeno je 2.085  naknadnih kontrola, sukladno članku 90. Carinskog zakona, pri čemu je u 647 slučajeva pokrenut i prekršajni postupak. Od tog broja najveći broj – 1.556, odnosi se na kontrolu trošarinske robe. Izvršen je naknadni obračun carinskog duga u iznosu od 47.494.043,64 kn.
           Posebne aktivnosti usmjerene su na kontrolu sivog čartera i privremenog uvoza plovila, kao i prometa alkohola i alkoholnih pića. Tijekom 2009. godine obavljeno je ukupno 119 kontrola vezano uz kontrolu gospodarske djelatnosti i privremenog uvoza plovila. U 47 slučaja utvrđena je nepravilnost te je izvršen naknadnih obračun carinskog duga u iznosu od 15.046.348,90 kn. Obavljeno je i 247 kontrola prometa alkohola i alkoholnih pića. U 109 slučaja utvrđena je i nepravilnost te je izvršen naknadni obračun posebnog poreza na alkohol i alkoholna pića u iznosu od 5.566.247,08 kn.
Provođenjem redovnih i pojačanih mjera carinske provjere, provedeno je ukupno 80 556 provjera namjenske uporabe pogonskog goriva u prijevoznim sredstvima, radnim uređajima i strojevima na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske, od čega je u 2.174 slučaja otkrivena nepravilnost, te je temeljem toga ukupno obračunato naknadno utvrđenog duga posebnog poreza 2.292.700 HRK. Isto tako obavljena su 33 nadzora kod obveznika posebnog poreza na naftne derivate, što je rezultiralo naknadnim obračunom posebnog poreza na naftne derivate u iznosu od 1.004.850,75 kn. Obavljeno je i 308 nadzora nad benzinskim pumpama i 131 nadzor nad veleprodajnim skladištima naftnih derivata. U nadzoru nad benzinskim pumpama u 60 slučaja utvrđena je nepravilnost te je pokrenut i prekršajni postupak.
U Sustavu za upravljanje rizicima izvršena su poboljšanja, od kojih su najvažnija izrada novog naputka za primjenu sustava za upravljanje rizicima, poruka koja se prikazuje službeniku kod obrade deklaracije proširena je većim brojem znakova, odnosno tekst poruke koja se prikazuje nakon aktivacije profila sada je veći. Također, uređeno je postupanje u slučajevima kada Sustav za upravljanje rizicima nije dostupan te je određeno kako postupati i koja je uloga kontrolora u tim slučajevima.
Tijekom 2009. godine pribavljeno je operativne tehnike i opreme u vrijednosti 700.000 kuna.

• Provedba carinskih mjera zaštite prava intelektualnog vlasništva
U prva tri tromjesečja 2009. godine poduzeto je ukupno 206 postupaka za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, od čega je 79 postupaka okončano uništenjem robe, pri čemu je uništeno ukupno 517.709 krivotvorenih proizvoda.
Kao jedan od najznačajnijih uspjeha ističemo otkrivanje rute za krijumčarenje lijekova u zrakoplovnom putničkom prometu na relaciji Damask (Sirija) – Zagreb, pri čemu je u pet navrata otkriveno ukupno 11 osoba koje su u RH pokušale prokrijumčariti ukupno 13.877 komada raznih lijekova.

Svim carinskim službenicima i namještenicima, suradnicima i sudionicima carinskih postupaka želim zahvaliti na dosadašnjoj suradnji, te iskazati zadovoljstvo u postignutim poslovnim uspjesima sa najboljim željama u nadolazećoj 2010. godini

        Državni tajnik
        Ravnatelj Carinske uprave

         Mladen Barišić



Pisane vijesti