Prestanak primjene TIR karneta u Ruskoj Federaciji

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1622_201311140820018381.jpg

Dana 06. studenog 2013. godine na službenim stranicama Federalne carinske službe Ruske Federacije izdano je priopćenje, vezano uz dinamiku suspenzije TIR Konvencije. Naime, riječ je o postepenom prestanku primjene TIR-karneta u različitim regijama Rusije, umjesto čega će za prijevoz robe u tranzitu biti potrebno osiguranje dodatnih carinskih jamstava.

Od 19. studenoga 2013. godine, mjere koje predviđa Federalna carinska služba Rusije, primjenjuju se u Pskovskoj, Sebežskoj i Kingiseppskoj carinarnici, koje spadaju pod Sjevero-zapadnu carinsku upravu.  Od 1. prosinca 2013. godine, mjere, predviđene u navedenom priopćenju Federalne carinske službe Rusije primjenjivat će se na cijelom teritoriju Ruske Federacije.  Tranzit bez TIR karneta već je uveden na jugu Rusije, na Sjevernom Kavkazu, u Privolžju, na Uralu, u Sibiru, na Dalekom Istoku, a također u Domodjedovskoj, Šeremetjevskoj i Vnukovskoj carinarnici.

1. studenoga 2013. godine Federalna carinska služba Rusije započela je provođenje eksperimenta koji će velikim i stabilnim prijevoznicima omogućiti carinski provoz bez primjene mjera osiguranja, ukoliko je carinsko tijelo odredišta - rusko carinsko tijelo. 
Carinski organi ne zahtijevaju potvrdu o osiguranju uplate carina i poreza pri carinskom provozu, ukoliko je deklarant ujedno i carinski prijevoznik.



Pisane vijesti