Pravilnik o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo u zračnom prometu

Donesen je i objavljen Pravilnik o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo u zračnom prometu („Narodne novine“, broj 83 od 28. srpnja 2015.)

Donesen je i objavljen Pravilnik o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo u zračnom prometu („Narodne novine“, broj 83 od 28. srpnja 2015.). Stupio je na snagu 29. srpnja 2015. godine.

Ovim Pravilnikom doprinosi se normativnoj jasnoći  i sistematizira se razrada postupanja različitih korisnika oslobođenja u komercijalnom zračnom prometu. Razrada postupka primjene oslobođenja izvršena je za dva načina i dvije vrste unutar komercijalnog zračnog prometa i to: za zrakoplove komercijalnih zračnih prijevoznika i za manje zrakoplove u komercijalnom zračnom prometu (malih korisnika).

Mali korisnici u komercijalnom zračnom prometu koriste i opskrbljuju svoje  manje zrakoplove na aerodromima koji nemaju uvjeta za posjedovanje trošarinskih skladišta (sa gorivom bez obračunate trošarine) kao u zračnim lukama za opskrbu pogonskim gorivom zrakoplova u komercijalnom zračnom prijevozu, već posjeduju manje spremnike sa gorivom sa obračunatom i plaćenom trošarinom. Pogonsko gorivo manjih zrakoplova (malih korisnika) je zrakoplovni olovni benzin i specijalno plinsko ulje, a pogonsko gorivo komercijalnih zračnih prijevoznika za pogon zrakoplova je kerozin (mlazno gorivo).

Sistematizirana razrada postupanja odnosi se na sljedeće načine oslobođenja:

- direktno oslobođenje od plaćanja trošarine (opskrba pogonskim gorivom-kerozinom, mlaznim gorivom neposredno iz trošarinskog skladišta u zrakoplov) za komercijalni zračni prijevoz (putnika, tereta, pošte) u zračnim lukama i

- posredno oslobođenje od plaćanja trošarine - povratom (opskrba pogonskim gorivom olovnim benzinom, specijalnim plinskim uljem) za male zrakoplove u komercijalnom zračnom prometu na manjim aerodromima. Pravo na povrat  ostvaruje se temeljem  zahtjeva  za povrat nadležnom carinskom uredu prema sjedištu operatora zrakoplova. Zahtjev za povrat  podnosi se odvojeno za svako četveromjesečno razdoblje. O zahtjevu za povrat nadležni  carinski ured odlučuje rješenjem. Pravo povrata imaju operatori zrakoplova, koji su upisani kod nadležnog carinskog ureda prema sjedištu, u registar korisnika povrata.



Pisane vijesti | Obavijesti | Zakonska regulativa