Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama, „narodne novine“ broj 83/2015

Obavijest o novom Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama, „narodne novine“ broj 83/2015

Donesen je i objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama („Narodne novine“, broj 83 od 28. srpnja 2015.). Stupa na snagu 05. kolovoza 2015.

Pravilnikom o izmjenama  i dopunama Pravilnika o trošarinama uređuje se:

1. Povrat plaćene trošarine za utrošeno plinsko ulje za pogon akreditiranih strojeva za razminiranje

Provedbenom odlukom Vijeća broj 2014/921/ od 16. prosinca 2014. godine Republika Hrvatska je ovlaštena da primijeni oslobođenje od oporezivanja plinskog ulja koje se upotrebljava za rad specijalnih strojeva za humanitarno razminiranje u skladu s člankom 19. Direktive 2003/96/EZ, pri čemu je ta mjera ograničena na akreditirane strojeve za posebne namjene koji su posebno konstruirani i izrađeni za poslove čišćenja miniranih područja.

Navedeno ovlaštenje je dodijeljeno na razdoblje od šest godina.

Navedena mjera Pravilnikom se provodi kroz sustav povrata plaćene trošarine za utrošeno plinsko ulje za pogon akreditiranih strojeva za razminiranje i mogu ga ostvariti pravne i fizičke osobe ovlaštene za razminiranje od strane Hrvatskog centra za razminiranje i koje su upisane u registar korisnika prava na povrat trošarine na plinsko ulje utrošeno za razminiranje. Povrat se ostvaruje za razdoblje počevši od dana upisa u ovaj registar.

Zahtjev za upis u registar korisnika prava na povrat trošarine na plinsko ulje utrošeno za razminiranje podnosi se carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu pravne ili fizičke osobe koja zahtijeva povrat trošarine, na propisanom obrascu,  i to za svaku kalendarsku godinu.

Korisnici prava na povrat trošarine na plinsko ulje utrošeno za razminiranje koji su upisani u registar korisnika prava, ostvaruju to pravo temeljem zahtjeva koji se podnosi carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu korisnika prava na povrat trošarine na propisanom obrascu. Zahtjev za povrat plaćene trošarine podnosi se za svaki završeni projekt razminiranja  nakon izdavanja potvrde o razminiranosti i/ili potvrde o nezagađenosti minsko-eksplozivnim, odnosno neeksplodiranim ubojnim sredstvima, a najkasnije do kraja prvog kvartala kalendarske godine koja slijedi godinu u kojoj je projekt razminiranja završen.

O zahtjevu za povrat plaćene trošarine, nadležni carinski ured odlučuje rješenjem.

Pravilnikom se također propisuju obrasci za vođenje evidencija o radu stroja akreditiranog za humanitarno razminiranje i evidencija o kupnji plinskog ulja.

2. Propisivanje posebnih mjera nadzora nad ubranim duhanom

Radi veće pravne sigurnosti  i osiguranja instrumenata za kontrolu i učinkovito otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje nezakonitog prometa duhanom, propisuju se određene obveze postupanja osoba koje namjeravaju posjedovati, skladištiti, obavljati promet ili na bilo koji drugi način činjenično ili pravno raspolagati duhanom kao i provođenje posebnih mjera nadzora nad kretanjem duhana (podrazumijeva se postupanje s ubranim listovima duhana neovisno o stupnju njegove prerade ili obrade a koji nije duhanska prerađevina u smislu Zakona o trošarinama). 

Danom primjene ovog Pravilnika osobe – trgovci duhanom koje duhan uvoze, unose, iznose ili izvoze sa teritorija RH dužne su podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika carinskom uredu nadležnom prema svom sjedištu, odnosno prebivalištu, i to najkasnije 8 dana od dana izvršnog rješenja o upisu u odgovarajući upisnik pri  Ministarstvu poljoprivrede.

Prijava se podnosi na Obrascu PUR koji je tiskan u Prilogu 14 Pravilnika o trošarinama za status XVII. Ostali trošarinski obveznici i prilaže se dokumentacija propisana ovim Pravilnikom. 

Nakon izvršenog upisa u registar trošarinskih obveznika, primatelj odnosno pošiljatelj duhana dužan je najkasnije 24 sata prije unosa/iznosa duhana obavijestiti Carinsku upravu – Trošarinski ured za vezu o namjeravanom unosu/iznosu duhana. Obavijest o namjeravanom primitku duhana iz druge države članice ili otpremi duhana iz Republike Hrvatske se podnosi elektroničkom poštom na adresu: ELO@carina.hr popunjavanjem Obrasca O-PD koji je tiskan u Prilogu 49 ovoga Pravilnika. Ispis obavijesti i poruke poslane elektroničkom poštom mora pratiti kretanje duhana.

Obveza podnošenja Obavijesti o namjeravanom primitku/otpremi duhana se ne odnose na osobe koje sukladno posebnim propisima kojima se uređuje postupanje s duhanom u proizvodnji, otkupu, obradi i/ili prometu duhanom (Zakon o duhanu) imaju status obrađivača duhana te proizvođača duhanskih proizvoda.

Neovisno o naprijed navedenom, svaku isporuku, prijevoz, skladištenje ili prodaju duhana mora se pratiti dokumentacija o stjecanju i/ili posjedovanju iz koje proizlazi pravilnost posjedovanja ili postupanja s duhanom, a mora najmanje sadržavati podatke o:

1. pošiljatelju i njegovom ovlaštenju o pravu na isporuku duhana,

2. primatelju i njegovom ovlaštenju o pravu na primitak i raspolaganje   duhanom,

3. prijevozniku,

4. registarskoj oznaci prijevoznog sredstva,

5. pravcu kretanja pošiljke duhana,

6. pojedinostima o vrijednosti pošiljke i načinu plaćanja.

U prijelaznoj odredbi propisano je da se danom stupanja ovoga Pravilnika na snagu obveza podnošenja Obavijesti o namjeravanom primitku/otpremi duhana odnosi na sve osobe (trgovce duhanom) koje su do tada već  upisane u odgovarajuće upisnike prema Zakonu o duhanu, s time da je trgovcima duhanom koje imaju izvršno rješenje o upisu u odgovarajući upisnik pri Ministarstvu poljoprivrede  rok za podnošenje prijave za upis u registar trošarinskih obveznika produžen do najkasnije 15. rujna 2015. godine.

3. Uređenje posebnosti nadzora nad energentima radi sprječavanja kriminalnih aktivnosti s lubrikantima

Pojavnost zlouporaba lubrikanata koji sukladno EU propisima ne podliježu kontroli zahtijeva normativne intervencije radi stvaranja pravnog okvira koji će osigurati sprječavanja i sankcioniranje takvih zlouporaba.

                   Stoga se, radi sprječavanja fiktivnih pravnih poslova, dosadašnja odredba Pravilnika o trošarinama koja utvrđuje obvezu upisivanja u registar trošarinskih obveznika  za svaku pravnu ili fizičku osobu koja namjerava poslovati s energentima iz tarifnih oznaka KN 2710 19 91 i 2710 19 99,  proširuje i na osobe koje isključivo obavljaju financijske transakcije ili radnje koje podrazumijevaju izdavanje, potvrđivanje ili ovjeravanja bilo koje knjigovodstvene ili računovodstvene isprave, sklapanje ugovora ili sudjelovanje u ugovornim odnosima ili izdavanje, potvrđivanje ili ovjeravanja prijevozne ili neke druge isprave u svojstvu kupca, prodavatelja, posrednika, primatelja ili pošiljatelja tih energenata.

Također se sve obveze  o postupanju s energentima iz tarifnih oznaka KN 2710 19 91 i 2710 19 99 (ulja za podmazivanje ili lubrikanti obuhvaćeni člankom 83. stavkom 2. točkom 1. Zakona) primjenjuju i na proizvode iz tarifne oznake KN 3826 00 90 kada im namjena nije pogon ili grijanje a koji su obuhvaćeni člankom 83. stavkom 3. točkom 3. Zakona. Navedene obveze se primjenjuje iz razloga proširenja fiktivnih pravnih poslova i na tu vrstu proizvoda sa načinom deklariranja različitim od deklariranja pogona ili grijanja, a zbog sprječavanja rasta te sankcioniranja daljnjih zloporaba sa tom vrstom proizvoda.

Novost je u odnosu na  podnošenje prijave djelatnosti i registracije trošarinskih obveznika za električnu energiju i to za osobe koje nisu dužne  ishoditi  propisanu dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti sukladno posebnim propisima, u kom slučaju te osobe nisu obvezne podnijeti  niti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika.

 



Pisane vijesti | Obavijesti | Zakonska regulativa