Pravilnik o dopunama Pravilnika o trošarinama

U Narodnim novinama br. 157/2014 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o trošarinama.

Zbog usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s odredbama Direktive Vijeća 2013/61/EU od 17. prosinca 2013. o izmjeni Direktiva 2006/112/EZ i 2008/118/EZ u pogledu najudaljenijih francuskih regija, a posebno prekomorske zemlje Mayotte, prema kojoj se države članice obvezuju na dostavljanje Komisiji teksta propisa  prije 1. siječnja 2015. godine, Pravilnikom se propisuje upućivanje na navedenu Direktivu.

U odnosu na institut oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda propisuje se obveza nadležnom carinskom uredu da prije donošenja odobrenja za oslobođenog korisnika mora izvršiti pregled prostora (pogona) radi utvrđivanja vjerodostojnost činjenica i podataka navedenih u zahtjevu, kao i obvezu da najmanje jednom godišnje izvrši provjeru da li oslobođeni korisnik  ispunjava uvjete poslovanja propisane Zakonom o trošarinama.

Također, zbog operativnog postupanja kod prijave maloprodajne cijene cigareta koja se u smislu članka 77. stavka 4. Zakona o trošarinama podnosi dva dana od dana stupanja na snagu uredbe o povećanju visine trošarine na cigarete, te obveze pravodobnog objavljivanja podataka o početku važenja maloprodajne cijene cigareta, propisuje se u tim slučajevima rok za podnošenje prijave maloprodajne cijene ograničiti na kraj uredovnog radnog vremena Središnjeg ureda Carinske uprave na dan isteka navedenog roka.



Pisane vijesti