Potvrđen napredak u jačanju administrativne sposobnosti u poglavlju 33 – financijske i proračunske odredbe

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/gwwsv3_7571.jpg
  • Slika
  • Slika

Kako bi ocijenila ispunjavanje mjerila za zatvaranje pristupnih  pregovora u poglavlju 33. Proračunske i financijske odredbe, Glavna uprava za proračun (DG Budget) Europske komisije je, dana 13. listopada 2010. godine, održala promatračku misiju u Carinskoj upravi. Svrha ove promatračke misije je procjena administrativne sposobnosti Republike Hrvatske za adekvatnu primjenu sustava tradicionalnih vlastitih sredstava (TVS) po pristupanju Europskoj uniji.

U provedbi promatračke misije, promatrački tim Glavne uprava za proračun posjetio je Središnji ured Carinske uprave i pilot Carinarnicu Zagreb gdje je izvršio uvid u informatičku aplikaciju za računovodstvo tradicionalnih vlastitih sredstava (A i B račune) te njihovo stavljanje na raspolaganje proračunu Europske unije kao i funkcioniranje sustava uspostavljanja i naplate carina.

Po završetku ove promatračke misije EK  je iznio vrlo pozivnu preliminarnu ocjenu da  Carinska uprava ispunjava traženo mjerilo za zatvaranje pregovora u dijelu svoje nadležnosti unutar Poglavlja 33. Financijske i proračunske odredbe, te da je razvijena aplikacija za A i B račune odlično koncipirana i primjenjiva za budući ulazak RH u EU.



Pisane vijesti