“Operacija Pangea III“: Carinici u 10 slučajeva otkrili nezakonit promet lijekovima

Carinski službenici u 9 slučajeva lijekove su vratili pošiljateljima, a za 1 pošiljku robe - tablete SILDENAFIL CITRATE koje su pristigle iz Indije, određene za primatelja u Republici Hrvatskoj postoji sumnja da povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva, te se provodi postupak provjere. 
Naime, u vremenskom razdoblju od 5. do 12. listopada 2010. godine provedena je međunarodna carinska operacija „PANGEA III“ usmjerena na otkrivanje krivotvorenih i zabranjenih lijekova i medicinskih proizvoda naručenih prvenstveno putem Interneta, a pristiglih putem redovne ili kurirske pošte na carinsko područje Republike Hrvatske.
Tako je u spomenutom razdoblju u Operaciji sudjelovalo 8 carinarnica koje na prostoru svoje nadležnosti imaju poštu carinjenja ili neku od kurirskih službi kao što su DHL, FEDEX. U istom je razdoblju pregledano ukupno 15.443 poštanskih pošiljki uključujući pismovne, preporučene i paketne pošiljke, te su u 10 slučajeva otkrivene nepravilnosti u vidu slanja lijekova od strane fizičkih osoba iz inozemstva za primatelje fizičke osobe u Republici Hrvatskoj.
Budući da promet lijekovima i medicinskim proizvodima na veliko, što uključuje i uvoz,  mogu obavljati isključivo pravne osobe koje imaju dozvolu za promet na veliko lijekovima i medicinskim proizvodima, te da se lijekovi i medicinski proizvodi ne mogu uvoziti od strane fizičkih osoba u poštanskim pošiljkama iz inozemstva, u svih 9 slučajeva lijekovi su vraćeni pošiljateljima. S obzirom da se u 1 pošiljci koja je pristigla iz Indije, određena za primatelja u Republici Hrvatskoj radilo o robi – tabletama SILDENAFIL CITRATE za koje postoji sumnja da povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva, tablete su zadržane, te se provodi postupak provjere.

Pisane vijesti