Popis zaliha duhanskih proizvoda (e-tekućine/grijani duhanski proizvod/novi duhanski proizvod)

Slika /slike/Vijesti/2017/4704/slika.png

U nastavku teksta možete pročitati nove informacije koje se odnose na popis zaliha duhanskih proizvoda (e-tekućine/grijani duhanski proizvod/novi duhanski proizvod).

Prijelaznom odredbom članka 41. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama („Narodne novine“, broj 115/2016) propisana je svim pravnim i fizičkim osobama koje imaju na dan 1. siječnja 2017. na zalihama u prometu na teritoriju Republike Hrvatske e-tekućinu, grijani duhanski proizvod ili novi duhanski proizvod obveza popis zaliha tih proizvoda, kao i obveza sastavljanja zapisnika po vrstama i količinama proizvoda kojega dostavljaju carinskom uredu nadležnom prema svome sjedištu, sjedištu podružnice, odnosno prebivalištu najkasnije u roku od 30 dana od dana popisa zaliha tj. najkasnije do 31. siječnja 2017. 

Navedenu obvezu dužne su izvršiti sve osobe koje obavljaju djelatnost proizvodnje predmetnih duhanskih proizvoda, osobe koje su uvezle ili unijele duhanske proizvode iz druge države članice Europske unije te sve druge osobe (primjerice: kiosci, trgovine, ugostiteljski objekti i druga maloprodajna mjesta koja iste prodaju krajnjim potrošačima), a koje su na dan 1. siječnja 2017. imale na zalihama na tržištu Republike Hrvatske predmetne proizvode.

U zapisniku moraju najmanje biti sadržani podaci o trgovačkom nazivu te količini toga proizvoda iskazanoj u propisanoj trošarinskoj osnovici (u mililitrima odnosno u kilogramima/gramima). Na zalihama u ovom trenutku na tržištu Republike Hrvatske nalaze se sljedeće vrste duhanskih proizvoda: e- tekućina i novi duhanski proizvodi. Ukoliko osoba na dan popisa ima na zalihi obje vrste duhanskih proizvoda, u obvezi je u popisu zaliha odnosno zapisniku iskazati vrstu duhanskog proizvoda te za istu pripadajuće proizvode po trgovačkom nazivu te količini iskazanoj u mililitrima (za e-tekućinu) odnosno u kilogramima/gramima (za novi duhanski proizvod). U odnosu na obvezu popisa zaliha za vrstu duhanskih proizvoda e-tekućine, popis (zapisnik) mora sadržavati samo one tekućine koje su kao gotov proizvod namijenjene krajnjem potrošaču za konzumiranje u  elektroničkim cigaretama.

Oblik zapisnika nije propisan već isti mora sadržavati naprijed navedene podatke (kao zapisnik može se prihvatiti i inventurna lista na dan 1. siječnja 2017.). Predmetni zapisnik dostavlja se nadležnom carinskom uredu u papirnatom obliku osobno ili poštanskim putem.

Na duhanske proizvode koji su iskazani u zapisniku i nalaze se u prometu na teritoriju Republike Hrvatske ne nastaje trošarinska obveza obračunavanja i plaćanja trošarine, osim na duhanske proizvode koji se nalaze na zalihama u skladištu proizvođača za koje obveza obračuna trošarine nastaje u trenutku isporuke tih proizvoda iz skladišta proizvođača. Pri tome se ukazuje da je samo proizvođač dužan iskazati količinu duhanskih proizvoda koji se nalaze na zalihama u skladištu proizvođača u odgovarajućem/im mjesečnim izvješćima propisanim člankom 118. stavak 2. Pravilnika o trošarinama („Narodne novine“, br. 1/2017).
 

Pisane vijesti