Pokušaj iznošenja divljih svojti bez dopuštenja iz republike hrvtaske

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/ewgzmr_4551.jpg
  • Slika

Dana 27. 10. 2009. godine carinski službenici pri provedbi mjera kontrole putničkog prometa na CI Pasjak pronašli su u osobnom vozilu austrijskih registracijskih oznaka neprijavljene primjerke divljih svojti koje je iz Republike Hrvatske pokušao iznijeti austrijski državljanin.

Po dolasku predmetnog vozila na izlazni kolni trak iz Republike Hrvatske, službenici carinske službe, nakon negativnog odgovora na pitanje vozaču ima li što za prijaviti carinskoj kontroli pristupaju pregledu osobnog vozila i putničke prtljage. Pregledom su pronađeni primjerci divljih svojti kako slijedi:

-  5 plastičnih kutija sa 49 raznih leptira;
-  5 staklenih teglica sa raznim leptirima;
-  2 plastična spremnika raznih gusjenica;
-  1 plastična kanta raznih gusjenica;
-  1 plastični spremnik raznih mrava.

 Kako navedena osoba nije posjedovala nikakvu dokumentaciju za primjerke divljih svojti odmah je obaviještena inspekcija Uprave za zaštitu prirode, Ministarstva kulture. U suradnji s entomologom  Prirodoslovnog muzeja u Rijeci identificirani su primjerci divljih svojti za koje je ustanovljeno da nisu zaštićene prirodne vrijednosti.

 Iako se ne radi o zaštićenim primjercima divljih svojti, Inspekcija zaštite prirode pokrenula je prekršajni postupak iz razloga što je isti bez dopuštenja Ministarstva kulture pokušao iznijeti spomenute primjerke divljih svojti i time počinio prekršaj iz članka 67. st. 4. Zakona o zaštiti prirode (NNRH, broj 70/05 i 139/08) kažnjivog po članku 196. istog Zakona. Nadalje, utvrđeno je da je ovom radnjom okrivljenik smanjivao brojnost populacije divlje svojte, u ovom slučaju insekata (noćnih leptira, mrava i kornjaša), čime je prekršio i odredbu članka 85. st. 2. Zakona o zaštiti prirode, kažnjivog po članku 196. istog Zakona. Određena mu je novčana kazna u iznosu 10.000,00 kuna. Zbog djela neprijavljivanja robe od strane carinske službe proveden je također prekršajni postupak u kojem je počinitelju prekršaja određena novčana kazna u iznosu od 3.200,00 kuna, a svi primjerci divljih svojti su oduzeti kao i oprema kojom je prekršaj počinjen.



Pisane vijesti