Pokrenute prekršajne prijave zbog nenamjenske uporabe plinskih ulja te nezakonit provoz guštera

Slika /arhiva/Slike/Novosti/dbwg1o_11191.jpg

Dana 28. rujna 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Koprivnica carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su prekršajnu prijavu protiv fizičke osobe, državljanina Republike Hrvatske, zbog nenamjenske uporabe plinskog ulja obojenog crvenom bojom koje je pronađeno u spremniku pogonskog goriva teretnog vozila, tijekom obavljanja provjere namjenske uporabe pogonskog goriva. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama te je Odsjeku za carinsko-upravni postupak Carinarnice Koprivnica proslijeđen i naknadni obračun trošarine na naftne derivate u iznosu od 24.600,00 kuna.
Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, Carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su četiri prekršajne prijave protiv fizičkih osoba na temelju Zakona o trošarinama. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva carinski službenici su utvrdili da se za pogonsko gorivo koristi označeno plinsko ulje. Spomenutim vozilima hrvatskih registracijskih oznaka upravljali su državljani Republike Hrvatske, a protiv počinitelja podnesene su prijave na temelju članka 80. stavak 1., točka 51., Zakona o trošarinama te je utvrđena naplata posebnog poreza u ukupnom iznosu od 34.850,00 kuna. 
Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek na carinskoj ispostavi Duboševica, dana 28. rujna 2011. godine, carinski službenici otkrili su pokušaj nezakonitog provoza dva guštera. Naime, detaljnim pregledom osobnog vozila carinski službenici pronašli su neprijavljena dva guštera u maloj kutiji. Životinje su bile namijenjene provozu kroz Republiku Hrvatsku no vlasnik za njih nije posjedovao nikakvu prateću dokumentaciju. Kako se radilo o vrsti "bradatoj agami" (pogon vitticepes) koja nije na popisu zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta gmazova, carinski službenici postupili su sukladno Carinskom zakonu. Za ne prijavu životinja naplaćena je mandatna kazna, a kako životinje nije pratila nikakva dokumentacija, životinje su vraćene u Republiku Mađarsku te je naplaćen i carinski dug. 



Pisane vijesti