Podnijete kaznene prijave protiv fizičkih osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela

Slika /arhiva/Slike/Novosti/zodflh_8061.jpg

Dana 30. prosinca 2010. godine službenici Carinarnice Ploče su nakon provedbe mjera nadzora i prikupljanja potrebne dokumentacije podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću tri kaznene prijave protiv fizičkih osoba s područja grada Metkovića. Za dvije fizičke osobe kaznene prijave podnesene su zbog sumnje u počinjenje kaznenog dijela „Utaja poreza i drugih davanja„ iz članka 286. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i „Ovjerovljavanje neistinitog sadržaja“ iz članka 315. stavak 1. Kaznenog zakona, dok je za treću fizičku osobu podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „Poticanje“ iz članka 37. stavak 1. Kaznenog zakona.

Naime, tijekom 2009. godine dvije fizičke osobe su na nagovor i poticanje treće fizičke osobe od Carinarnice Ploče zatražile izdavanje Evidentnih listova u pograničnom prometu s Bosnom i Hercegovinom i priložile potrebnu dokumentaciju, kojom kao osobe ostvaruju uvjete za korištenje carinske povlastice sukladno odredbi članka 187., st. 1., t. 9. Carinskog zakona. Sporazumom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu i suradnji („Narodne novine – Međunarodni ugovori“, br. 3/05 i 4/06) omogućen je uvoz poljoprivrednih i drugih proizvoda s oslobođenjem od plaćanje carine pri ispunjenju svih uvjeta za spomenuti povlašteni postupak.

Carinarnica Ploče je nakon izdavanja Evidentnih lista u pograničnom prometu, zatražila putem Središnjeg ureda Carinske uprave provjeru vjerodostojnosti zemljišno knjižnih izvoda priloženih navedenom zahtjevu. Provjerom s nadležnim tijelom u Bosni i Hercegovini utvrđeno je lažno prikazivanje zemljišno knjižnih izvoda, koji u službenim evidencijama ne postoje.

 Neistinitim prikazivanjem činjenica o vlasništvu zemlje osobe s područja Metkovića su tijekom 2009. i 2010. godine priskrbile materijalnu dobit za koji je prema procijenjenoj vrijednosti nastao carinski dug u približnoj visini od oko 230.000, 00 kn.



Pisane vijesti