Podnesena prekršajna i kaznena prijava od strane carinske službe zbog pokušaja krijumčarenja cigareta

Dana 14. siječnja 2013. godine u rano jutarnjim satima, po utvrđenom kaznenom djelu izbjegavanja carinskog nadzora, temeljem članka 204 Zakona o kaznenom postupku podnijeta kaznena prijava protiv srpskog državljanina zbog pokušaja krijumčarenja cigareta.

Naime, navedenog dana u osobnom vozilu srpskih registarskih oznaka, marke Ford Escort, vozač – srpski državljanin uhvaćen je u pokušaju unosa u Republiku Hrvatsku, na skriven način veće količine raznih marki cigareta s nadzornim markicama Republike Srbije. Pregledom i pretragom vozila pronađena je količina od ukupno 30.980 komada cigareta i to: marke DRINA 10.200 komada, marke WINSTON Blue 4.600 komada, marke WINSTON Classic 5.800, marke RONHILL 10.180 komada i marke RONHILL White 200. Spomenute cigareta bile su sakrivena u duplom dnu prtljažnog prostora koji je izrađen upravo za krijumčarenje, zatim u oplati krovnog dijela osobnog vozila, te u lijevom i desnom pragu osobnog vozila.

Uzimajući u obzir količini i izrađen poseban prostor ispod prtljažnog djela osobnog vozila protiv počinitelja prekršaja, odnosno srpskog državljanina pokrenuta je kaznena prijava na Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima. Također je izvršen obračun i visina trošarine za pokušaj krijumčarenja cigareta u iznosu od 30.069,60 kuna.

Prethodnog dana, dakle 13. siječnja 2013. godine, na CI Bajakovo Carinarnica Osijek spriječen je pokušaj nezakonitog unosa cigareta marke MARLBORO u osobnom vozilu srpskih registarskih oznaka, kojim je upravljao srpski državljanin. Cigarete, u koičini od 6.000 komada počinitelj je pokušao unijeti u zadnjim lijevim i desnim vratima osobnog vozila marke Renault Laguna, a do istih su carinski službenici došli skidanjem tapeciranog dijela unutrašnjosti vrata vozila.

Protiv prekršitelja je pokrenut prekršajni postupak, te je izvršen obračun i naplata trošarine za navedene cigarete. Iste su oduzete u prekršajnom postupku.



Pisane vijesti