Otvoren cites izlog u zračnoj luci zagreb s ciljem informiranja javnosti

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1578_201309271109523989.jpg
  • Slika
  • Slika

U utorak, 24. rujna 2013. godine, Ministarstvo financija Carinska uprava  je u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Zračne luke Zagreb, otvorila CITES izlog  s ciljem edukacije putnika o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.
Postavljeni CITES izlog će putnicima skretati pozornost na predmete od pojedinih rijetkih i ugroženih divljih vrsta navedenih na CITES listi, kao što su kornjača čančara, piton ili krokodil, ali i strogo zaštićenih zavičajnih vrsta koje nisu na CITES listi, ali su ugrožene u Hrvatskoj kao što je plemenita periska.
Tom su prilikom carinski službenici prikazali i praktično postupanje na graničnom prijelazu na primjeru četiriju 'putnica' koje su sa sobom nosile predmete izrađene od pojedinih divljih vrsta pod zaštitom Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES).
Carinski su službenici prvi mehanizam kontrole međunarodne trgovine i prekograničnog prometa divljim vrstama biljaka i životinja te su nadležni za kontrolu prekograničnog prometa primjercima divljih vrsta, njihovim dijelovima i derivatima i strogo zaštićenih zavičajnih vrsta i kontrolu primjene EU uredbi, Konvencije CITES i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini ugroženim vrstama.
Ovim je projektom učinjen ukorak s europskim i svjetskim zračnim lukama u informiranju putnika i podizanju svijesti o važnosti zaštite prirode te očuvanja ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.



Pisane vijesti