Otkriveno nezakonito postupanje s plinskim uljem obojanim plavom bojom i uljem za loženje

  • Slika /8389/GLAVNA SLIKA ZG.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb pronašli su veću količinu ulja za loženje, a carinski službenici Službe za mobilne jedinice Varaždin veću količinu plavog dizela.

Provodeći pojačane mjere nadzora carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb, sukladno odredbama Zakona o trošarinama,   6. veljače 2020. pronašli  su plastični spremnik sa 700 litara ulja za loženje u teretnom vozilu za koju prijevoznik nije posjedovao nikakvu dokumentaciju.
Na osnovu provedenih naknadnih mjera nadzora, pretragom obiteljske kuće i drugih prostorija, pronađeno je:
  • 6835 litara označenog plinskog ulja za grijanje,
  • električna pumpa za pretakanje energenata s pištoljem za utakanje.
 
Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljena trgovina  protiv osumnjičenog bit će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
Isto tako, bit će naknadno obračunata davanja s osnove trošarina u iznosu od 20.915,00 kuna. Pronađeno plinsko ulje za loženje je potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta oduzeto.
 
 
Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Varaždin pronašli veću količinu plavog dizela
 
Provođenjem pojačanih mjera nadzora i provjera nezakonitosti s energentima, a temeljem Zakona o trošarinama, u suradnji s policijskim službenicima, 11. veljače 2020. godine pronađena je veća količina plavog dizela u teretnom prostoru vozila za koju prijevoznik nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno plastični spremnik napunjen s 1000 litara uljne tekućine koja upućuje bojom i mirisom na naftni derivat; plavi dizel.
Izvršena je i provjera namjenskog korištenja pogonskog  goriva teretnog vozila te je utvrđeno nenamjensko korištenje plavog dizela.
Obzirom na navedeni događaj izdani su prekršajni nalozi i izrečena novčana kazna od 90.000,00 zbog nezakonitog postupanja i posjedovanja te novčana kazna na iznos od 60.000,00 kuna zbog nenamjenske uporabe pogonskog goriva.
Navedena roba - plavi dizel,  kao i teretno vozilo privremeno su oduzeti te će se naknadno obračunati trošarina u iznosu od 3.060,00 kn + 244,80 kn.
 
 

Pisane vijesti