Otkriveni prekršaji zbog ne namjenske uporabe označenih plinskih ulja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/pdngvk_9701.jpg
Dana 14. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, podnijeli su prekršajnu prijavu protiv fizičke osoba, na temelju Zakona o trošarinama. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja obojanog crvenom bojom. Za nenamjensku uporabu plinskog ulja obojenog crvenom bojom podnesena je prijava protiv počinitelja na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

Dana 14. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su četiri prekršajne prijave protiv fizičkih osoba na temelju Zakona o trošarinama.
Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u tri radna vozila utvrđena je prisutnost plinskog ulja obojenog crvenom bojom. U jednom teretnom vozilu utvrđena je prisutnost degradiranog goriva odnosno mješavine plinskih ulja. Spomenutim vozilima hrvatskih registracijskih oznaka upravljali su državljani Republike Hrvatske, a protiv počinitelja podnesene su prijave na temelju članka 80. stavak 1., točka 51., Zakona o trošarinama.

Također na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s ribarskom inspekcijom i pomorskom policijom, provedbom kontrole namjenske uporabe pogonskog goriva za plovila  utvrdili su da se kao pogonsko gorivo za predmetno plovilo koristi plinsko ulja obojeno plavom bojom. Za nenamjensku uporabu plinskog ulja protiv počinitelja navedenog prekršaja podnesena je prijava na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Županja Most,  carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su prekršajne prijave na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama. Naime, kontrolom namjenske uporabe pogonskog goriva u spremnicima tri osobna vozila hrvatskih registracijskih oznaka utvrđena je prisutnost eurodizelskog goriva obojenog crvenom u jednom te plavom bojom u dva slučaja.
Za prekršitelje je predviđena i novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna do 10.000,00 kuna za fizičku osobu odnosno novčana kazna u iznosu od 20.000,00 kuna do 500.000,00 kuna za fizičku osobu obrtnika ako je prekršaj počinio u vezi sa obavljanjem obrta.


Pisane vijesti